Clos de Los Siete 2015
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Clos de Los Siete |
Odroda | Cuvée |
Krajina pôvodu | Argentína |
Oblasť pôvodu | Mendoza |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2015 |
Servírovacia teplota (°C) | 15-17 |
Farba vína | Červené |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 2 |
Víno má ohromujúcu, intenzívnu farbu so žiarivým purpurovým odleskom a krásny komplexný a delikátny buket. Vystupujúce tóny dozretého ovocia len dokazujú dozretosť hrozna pri zbere, zatiaľ čo v pikantných tónoch môžeme identifikovať Malbec ako nespornú hviezdu tohto blendu. Vyzrievanie počas jedenástich mesiacov v dubových sudoch zanecháva príjemné toastové tóny. Veľkorysé a výborne vyvážené v chuti, koncentrované a zároveň vláčne so zamatovými tanínmi ukazuje svoju elegantnú štruktúrovanosť. Výzva, ktorá sa Vám určite vyplatí! Koncentrovaný a pretrvávajúci finiš s náznakom salinity zdôrazňuje veľký potenciál tohto vína.
Clos de Los Siete
Najslávnejšie vinárstvo Argentíny. Značka svetovej triedy, ktorá dosiahla medzinárodný úspech. Výzva v podobe 850ha vinohradov na úpatí Ánd v nadmorskej výške 1100 m.n.m. v Uco Valley v Argentíne. Vína sú výsledkom kombinácie štyroch kľúčových elementov, ktoré je možné len ťažko nájsť kdekoľvek inde na svete a rovnako aj v iných častiach Argentíny.
I. Pôda – zmes kameňov, ílu a piesku jeden meter hlboká. Po prekonaní tejto vrstvy korene dosiahnu do štrkového lôžka, ktoré pôsobí ako prírodná drenáž. Voda, korá je úzkoprofilová komodita v tejto oblasti prichádza od jari z roztápajúcich sa snehov a glaciálnych ľadovcov z Ánd.
II. Prospešná klíma – klíma je tu veľmi suchá, s veľkými rozdielmi medzi dennou a nočnou teplotou, čo je benefitom pre koncentráciu tanínov a farby v hrozne.
III. Poloha pestovania viniča – vínna réva je tu pestovaná v nadmorskej výške cca 1200 m.n.m. To jej zrejme dokonale vyhovuje a v kombinácii so starostlivosťou ako v najlepších Chateau v Bordeaux ako ručné prerezávanie a vedenie viniča spolu s redukciami výnosov. Nadmorská výška je kľúčovým faktorom, pretože vďaka nej dochádza k veľkým teplotným rozdielom vďaka ktorým vinič produkuje veľmi kvalitné taníny.
IV. Výborná orientácia – vinice sú orientované juho/juho – západne vďaka čomu sú opaľované slnkom bez ohľadu na sezónu.
Argentína
V Argentíne sú vinice situované najviac v provincii Mendoza a St. Juan východným smerom od úpätia Ánd a západne od Buenos Aires. Celková rozloha vinohradov je 346 000 ha.
Väčšina viniča sa pestuje na pobrežných a údolných rovinách, ktoré siahajú až k úpätiam Ánd. V Argentíne sú vinice na úbočiach len do určitej výšky svahov, aby sa voda mohla čo najviac využívať. V Argentíne sú pôdy piesočnaté až ílovité, prevažujú hlboké, voľné pôdy aluviálneho pôvodu. Argentína sa spolieha na veľkovýrobné metódy. Tradičné spôsoby sa používajú aj pre rastúcu výrobu vysokokvalitných odrodových vín.
Argentína je piatou najväčšou vinárskou krajinou na svete. Aby vinič prežil, vzhľadom na diktát nedostatku vodných zrážok, musia sa vinice zavlažovať. V Andách je veľa dažďa i snehu, ale až v zime. Dážď a topiaci sneh sa skladujú vo vhodne umiestnených vodných nádržiach a distribuujú sa závlahovým systémom, ktorý je jedným z najpokrokovejších svojho druhu na svete. Okrem toho tu vykopali systém asi 30 000 studní, aby sa podzemné vodné zdroje mohli tak isto využívať.
Mendoza
S 260 000 hektármi je Mendoza najväčšou vinohradníckou oblasťou v Argentíne. Produkuje viac ako dve tretiny celkovej výroby vína v krajine. V oblasti prevažne červených vín je viac ako 30 000 jednotlivých pestovateľov. Malbec je najdôležitejšou a Cabernet sauvignon najlepšou odrodou. Z ďalších odrôd možno uviesť Tempranillo, Pinot noir a Syrah. Asi 40 000 hektárov zaberajú biele odrody, čo je síce nízke percento v Mendoze, ale v národnom meradle významné. Patrí sem Chardonnay, Chenin blanc, Johannisberg riesling a Muscat.
San Juan
Oblasť je suchšia a horúcejšia ako Mendoza. Je to dôležitá oblasť bielych odrôd. Veľkú časť vysokocukornatého hrozna s nízkou kyslosťou exportujú ako hroznový koncentrát.
Rio Negro
Táto oblasť vrátane Neuquénu je na pestovanie viniča najvhodnejšia. Tu je však iba 5 % vinohradov Argentíny. Teraz vzhľadom na stabilnejšiu politickú klímu oblasť Rio Negro by mohla prilákať tak veľmi potrebnú zahraničnú pomoc, či už z Európy, Austrálie alebo z Kalifornie, aby sa dokázalo, že tu je stredisko argentínskej budúcnosti výroby kvalitného vína.
La Rioja
Na rozdiel od pôvodnej oblasti v Španielsku je to veľmi horúca oblasť. Dorábajú v nej vína s vysokým obsahom alkoholu, nízkou kyslosťou, ktoré vo fľaši často oxidujú.
Catamarca
V oblasti je veľmi málo vinohradov. Vyrobené víno sa najčastejšie spracováva na miestne brandy.
Salta
Oblasť zahrňuje provinciu Juyjuy, má však iba pol percenta viníc krajiny. Podľa argentínskych kritérií je kvalita vín obstojná. Pri zahraničnej expertíze by sa oblasť mohla stať prekvapením kvalitných vín.
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.