Dunaj 2021
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Velkeer |
Odroda | Dunaj |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Južnoslovenská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2021 |
Servírovacia teplota (°C) | 16-18 |
Farba vína | Červené |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 13,50% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Tento Dunaj pochádza z jednej z najstarších výsadieb na Slovensku, vysadený bol na začiatku 70-tych rokov.
Kvasenie prebiehalo za premiešavania rmutu 10 dní, následne víno putovalo do nerezovej nádoby, v ktorej bola vykonaná malolaktická fermentácia. Po tejto fáze, ktorá trvala do novembra, nasledovalo prvé plnenie do vypaľovaných dubových sudov. 20% vína zrelo v nových barikových sudoch a zvyšných 80 % v dvoj a v trojročných sudoch. Po 15 mesačnom vyzrievaní v drevených sudoch sa víno plnilo do fliaš.
Odrodovo typický Dunaj, s peknou aromatikou po tmavom bobulovom ovocí, vanilke a čokoláde. V chuti plné, jemné a s vyrovnaným pomerov tanínov a trieslovín.
Velkeer
Nitra a jej okolie patrí medzi najstaršie vinohradnícke oblasti na Slovensku. Obec Veľký Kýr bola osídlená už v dobe kamennej. V 1. storočí nášho letopočtu tu Rimania postavili pohraničnú strážnu vežu, nakoľko tadiaľto viedla tzv. Jantárová cesta. Prvá písomná zmienka o obci Veľký Kýr pochádza z roku 1113.
Idea kvalitného a poctivého vínna postaveného na tradícii predchádzajúcich generácií. Vo vinárstve Velkeer kladieme veľký dôraz na kvalitu hrozna. Rodinné vinice už nestačia pokryť potrebu vinárstva, preto časť hrozna nakupujeme od dodávateľov, ktorých navštevujeme niekoľkokrát ročne, aby sme sa ubezpečili, že hrozno, ktoré pre nás pestujú bude pri oberačke v tom najlepšom poriadku. Zber robíme zásadne ručne a iba do 20 kg debničiek, ktoré zabezpečia, že hrozno príde na spracovanie neutlačené a nezaparené.
Výroba je postavená na tradícii predchádzajúcich generácií, ale modernizácii sa nebránime. Práve naopak. Zaviedli sme do procesu výroby odkalenie muštov, využívanie selektovaných kvasiniek, či chladenie muštov počas kvasenia.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno je možné dodať aj v štýlovom darčekovom obale, ktorý zakúpite tu.