ZÍSKAJTE 5% ZĽAVU NA PRVÝ NÁKUP!


Nechajte nám svoj email a okrem toho, že Vám už neuletí žiadna skvelá ponuka, pošleme Vám kód so zľavou na Vašu prvú objednávku.

(Vstupom na stránku potvrdzujete, že máte aspoň 18 rokov)
Košík ( )

Frankovka modrá barrique, bobuľový výber 2006

Viac informácii
Zvyškový cukor suché
Výrobca vína Fundus Regius
Odroda Frankovka modrá
Krajina pôvodu Slovensko
Oblasť pôvodu Východoslovenská
Balenie (Litrov) 0.5000
Ročník 2006
Servírovacia teplota (°C) 16-18
Farba vína Červené
Siričitany Víno obsahuje siričitany
Minimálny počet kusov 1
Dostupnosť:Vypredané
Zostáva len 0
Do 48 hodín u vás
53,54 €

Plné intenzívne víno tmavej karmínovo-fialovej farby s vôňou vanilky a marcipánu prechádzajúcej do tónov čerešní a čokolády. Víno s obrovskou perspektívou, dôstojne odležané v sudoch barrique. Chuť charakterizujú výraznejšie taníny, jemná kyselinka a dlhá mandľová koncovka. Náročné, vášnivo hlboké víno na dlhý večer. Víno je vynikajúce ku steakom, biftekom a divine, údeným a zrelým syrom.

Ocenenia:
Zlatý kalich - najvyšší počet bodov spomedzi stredoeurópskych frankoviek v nezávislom teste časopisu Víno 1/2009

Fundus Regius

Pozemky vinárstva sú výnimočné svojím rozložením na svahoch Popričného vrchu, v blízkosti vyhasnutej sopky Vihorlat s výhľadom na celú Východoslovenskú nížinu. Vinice sú najvýchodnejšie položenými vinicami na Slovensku. Ležia v nadmorskej výške 250 m.n.m. Podnebie tejto oblasti je veľmi teplé a mierne vlhké, naopak zima býva veľmi tuhá. Je to oblasť otvorená do juhozápadného smeru, pričom pred severnými vetrami sú vinice chránené chrbtom Karpát. Celodenné intenzívne žiarenie zmierňuje neustály mierny vietor. Vinohrady sú vsadené do lona panenskej prírody. Vďaka neustálemu prúdeniu vetra a strmému terénu viníc, je vinič stále zdravý . Na ošetrovanie viniča používajú len ekologické postreky, aj to len 2krát ročne.

Sopečná pôda je veľmi ťažko obrábateľná, ale významne obohacuje charakter vína. Vinič zo sopečného podložia vstrebáva minerálne látky, ktoré dodávajú našim vínam špecifický charakter terroir. Kamene a skaly v pôde pôsobia ako akumulátory tepla. Nazhromaždené teplo počas dňa sa cez noc odovzdáva viniču, a tak vzniká predpoklad pre vysokú cukornatosť vína.

Korene vinohradníctva v Priekope siahajú až do 14.storočia. Aj erb obce Priekopa nesie znak hrozna. Pre rozvoj vinárstva v tejto oblasti bol kľúčový premonštrátsky kláštor v Lelesi (pri Trebišove), kam prišli prví mnísi z Francúzska už v 12.storočí. Oni priniesli kultúru pestovania viniča do tejto oblasti. Neskôr prevzala túto úlohu od kláštorov šľachta. Vína z tejto oblasti boli vyvážané do Poľska, na Ukrajinu a počas Československej republiky až do Prahy.

V roku 2004 a 2005 Fundus Regius vysadili 15 ha vinohrad s odrodami Cabernet sauvignon, Rizling rýnsky a Tramín červený na mieste zdevastovaného vinohradu s názvom Jacikova vinica. Tento rok vinica prinesie už tretiu úrodu.

Vinárska technológia z nerezu slúži na využitie najdokonalejšej technológie vinifikácie – riadeného kvasného procesu.

Hrozno sa zbiera ručne a rýchlo sa dopraví na miesto spracovania. Potom sa hrozno odstopkováva a s pomocou čerpadla sa presunie do pneumatického lisu. Niekedy lisujejú aj celé strapce (ročník 2005, 2006). Biele vína nakvášu rovno v uzavretom pneumatickom lise. Mušty sú odkalené schladením a fyzikálnou sedimentáciou. Potom sa naočkujú ušľachtilou kvasinkovou kultúrou. Modré odrody prechádzajú vinifikátorom, kde prebieha kryomacerácia bez enzýmov a síry. Vzápätí pridávajú ušľachtilé kvasinky . Riadené kvasenie pri nižších teplotách trvá približne 15 dní. Počas tohto procesu prebehne jablčno-mliečna fermentácia.Biele vína zrejú v nerezových tankoch a niektoré červené v barriqových sudoch. Naše extraktívne vína sú určené pre citlivého a náročného zákazníka, schopného hľadať vo víne stále nové vône a chute.


Write Your Own Review
Chystáte sa hodnotiť: Frankovka modrá barrique, bobuľový výber 2006
Vaše hodnotenie:
Dajte vedieť ostatným váš názor a získajte zľavu 5%

Slovensko

Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií. 

Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:

1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska  vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská  vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská  vinohradnícka oblasť
6. Tokajská  vinohradnícka oblasť

Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >


Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.

Víno vieme dodať aj v štýlovej drevenej bedničke.