Hibernal 2022
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Carpate diem |
Odroda | Hibernal |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Malokarpatská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2022 |
Servírovacia teplota (°C) | 10-11 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 12,50% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Hibernal iskrivej zelenkastej farby s korenisto – ovocnou aromatikou. Chuť je dlhá, svieža, šťavnatá so stopami limetky, citrusov v závere s tonmi prezretých broskýň. Hrozno bolo dopestované vo vlastnom vinohrade v Šenkviciach, obhospodarovanom v BIO režime.
HISTAMÍN FREE < 0,25mg/l
Carpate diem
Carpate diem je rodinné vinárstvo zo Šenkvíc, ktoré vzniklo v roku 2012. Keďže sú si vedomí toho, že len z kvalitnej suroviny môžu vyrobiť kvalitné víno, vysádzajú a obhospodarujú vlastné vinohrady. Vína vyrábajú hlavne z hrozna z malokarpatských viníc, pričom sa rozhodli ísť cestou vysádzania prevažne slovenských novošľachtencov ako sú Hron, Nitria a Devín.
Vinohrady tohto vinárstva sú obhospodarované metódou integrovanej ochrany. V rámci ochrany pred chorobami viniča používajú na Slovensku vyrobené ekologické prípravky a hnojivá, ktoré sú bez reziduí škodlivých pre ľudí, zvieratá a životné prostredie.
Pri výrobe vína nevyužívajú žiadne živočíšne produkty. Vína číria špeciálnymi prípravkami, ktoré nie sú na živočíšnej báze. Víno je vhodné aj pre vegánov. Vďaka moderným a udržateľným technologickým postupom výroby docielili, že hladina histamínu v ich vínach je veľmi nízka. Na základe výsledkov akreditovaného skúšobného laboratória, obsah histamínu vo väčšine ich vín je menej ako 0,0005 g/l. Je teda na úrovni, vhodnej aj pre ľudí s histamínovou intoleranciou.
Bonusom je zároveň nízky podiel siričitanov. "To znamená, že už aj ľudia s touto potravinovou intoleranciou si môžu pripiť vínom z rodinného vinárstva Carpate diem. Pritom sa nemusíte báť, že takéto víno snáď chutí, či vyzerá inak. Nie, nespoznáte žiaden rozdiel. Je to skrátka normálne víno.“ vysvetľuje vinár Peter Fitz, majiteľ a hlavný technológ rodinného vinárstva.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno je možné dodať aj v drevenej bedni, ktorú zakúpite tu.