Irsai Oliver 6fl.
Výrobca | Vino.sk |
---|---|
Odroda | Irsai Oliver |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Rôzne |
Balenie (Litrov) | 6x0.75 |
Ročník | 2021 |
Servírovacia teplota (°C) | 11-13 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Tradičná maďarská odroda, ktorú roku 1930 vyšľachtil pôvodom Slovák Pál Kocsis v Kecskeméte z odrôd Bratislavské biele a Čabianska perla. O pomenovaní sa traduje veľa legiend, vrátane tej, že Oliver Irsai bol rozprávkovou bytosťou alebo že za názov bolo zaplatených 100 maďarských pengo. No ani jedna sa nezakladá na pravde, keďže tá omnoho prozaickejšia. Oliver Irsai bol skutočný človek narodený rovnako v roku 1930 ako bola vyšľachtená rovnomenná odroda hrozna. Pál Kocsis totiž pomenoval novú odrodu po synovi svojho priateľa Józefa M. Irsaia, ktorého si nesmierne vážil.
Pre Irsai Oliver je typická príjemná až prenikavá, omamná, muškátová vôňa. V chuti sú vína z tejto odrody ľahko korenisté, pripomínajúce muškátové víno, avšak svojím charakterom sú príjemnejšie a bez problémov ich dokážete piť počas celého večera. Keďže Irsai sa teší čím ďalej väčšej popularite, tak sme si pre Vás pripravili degustačný set. Nájdete v ňom Irsai Oliver od Skalice cez Malé Karpaty, južným Slovenskom až po Pukanec.
Set obsahuje:
1. Vinárstvo Rariga - Irsai Oliver 2022, polosuché
2. Pavelka a syn - Château Zumberg Irsai Oliver 2022, polosuché
3. Golguz - Irsai Oliver 2022
4. Malé divy - Irsai Oliver 2022
5. Vinárstvo Korbaš - Irsai Oliver 2022
6. Bobulles - Pet Nat Irsai Oliver 2021
Degustačný set je možné zakúpiť aj v darčekovom balení - štýlovej drevenej bedničke na 6 fliaš.
Vino.sk
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
1. Vinárstvo Rariga - Irsai Oliver 2022, polosuché
Svieža aromatická odroda s vôňou rozkvitnutej jarnej lúky. Ľahkosť vína dopĺňa ideálna vyváženosť kyselín a zvyškového cukru. Jemne osviežujúce víno pre každú príležitosť.
2. Pavelka a syn - Château Zumberg Irsai Oliver 2022, polosuché
Číra zelenožltá farba. Svieže víno s atraktívnou muškátovou vôňou. Chuť je ľahká, lahodná s korenistým záverom.
3. Golguz - Irsai Oliver 2022
Svieže, šťavnaté s odrodovo typickou arómou, ktorá pripomína kvet bazy a muškátový orech. Chuť je atraktívna, ovocná s ľahkým telom a osviežujúcim záverom.
4. Malé divy - Irsai Oliver 2022
Svieži, ľahký a aromatický, priam stvorený pre každý deň. Taký je Irsai Oliver z produkcie Malé divy. Víno z modranského vinohradníckeho honu Šnaudy, zaručuje širokú škálu intenzívnych vôní a muškátových tónov. Veľmi príjemný chuťový prejav zaručujú šťavnaté kyseliny, ktoré sú vo vyváženej harmónii s jemným zvyškovým cukrom.
5. Vinárstvo Korbaš - Irsai Oliver 2022
Víno zlato-zelenkastej farby s príjemnou muškátovou aromatikou, následne sa vo vôni objavia biele agátové kvietky, ružový grepfruit a citrusy. Chuť je svieža, šťavnatá s náznakom zrelých marhúľ.
6. Bobulles - Pet Nat Irsai Oliver 2021
PET-nat z aromatickej skorej odrody Iršai Oliver má nezameniteľnú chuť tropického ovocia s náznakom jemných herbálnych tónov. Pétillant naturel, teda prirodzene šumivé vína. Pri tejto metóde sa nedokvasený rampáš uzavrie do fliaš a následne prirodzene kvasinky premieňajú cukor na bublinky, ešte v rámci primárneho kvasenia.