Július Frizzante Svätovavrinecké rosé
Zvyškový cukor | polosuché |
---|---|
Výrobca | Tri Hony |
Odroda | Svätovavrinecké |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Malokarpatská |
Balenie (Litrov) | 0,75 |
Servírovacia teplota (°C) | 7-9 |
Farba vína | Ružové |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 12% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Július je letné pitie, vhodné na mesiace júl, august a vlastne aj všetky ostatné. Je to svieža, perlivá a výnimočne ovocná verzia ružového Svätovavrinca, vhodná na oslavu života, lásky. Servírujte pri západe, alebo východe slnka, vždy však kvalitne vychladené!
Tri Hony
Tri Hony je malé rodinné vinárstvo. Hospodári vo vlastných, starých viniciach v Modre - na troch honoch: Dolné Grefty, Noviny a Téglik. Ročná produkcia je len čosi viac ako 5000 fliaš. Nosnými odrodami je Veltlínske zelené a Svätovavrinecké. Vinárstvo nadväzuje na vinohradnícku tradíciu rodiny Michálkovej, ktorá bola začiatkom storočia jedným z najväčších vinohradníckych a vinárskych klanov v Modre.
Dnes hospodári vo vlastných, starých viniciach v modranskom chotári – na troch honoch: Dolné Grefty, Noviny a Téglik. Menšiu časť produkcie hrozna nakupuje. Ročne naplníme len čosi viac ako 15 000 fliaš, pričom nosnými odrodami je Veltlínske zelené, Chardonnay, Rizling rýnsky a Dunaj a Svätovavrinecké.
Ich vína vždy odzrkadľujú ročník a hlavne Modranský terroir - miesto svojho vzniku. Na etikete, korku, či kartóne nájdete vzory z katastrálnej mapy pôvodných modranských honov z roku 1895.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Chutí vám toto víno? Pozrite sa aj na jeho bieleho brata - Rízling Rynsky frizzante z rodinného vinárstva Tri hony, z Modry.