ZÍSKAJTE 5% ZĽAVU NA PRVÝ NÁKUP!


Nechajte nám svoj email a okrem toho, že Vám už neuletí žiadna skvelá ponuka, pošleme Vám kód so zľavou na Vašu prvú objednávku.

(Vstupom na stránku potvrdzujete, že máte aspoň 18 rokov)
Košík ( )

Letné osvieženie - 6x vynikajúce Prosecco

Viac informácii
Výrobca vína Wineshop.sk
Odroda Glera
Krajina pôvodu Taliansko
Balenie (Litrov) 6x0.75
Servírovacia teplota (°C) 6-8
Farba vína Biele
Siričitany Víno obsahuje siričitany
Minimálny počet kusov 1
Dostupnosť:Skladom
Do 48 hodín u vás
67,00 €

Na trhu je už mnoho šumivých vín a niekedy je ťažké z pomedzi nich vybrať tie najchutnejšie. Máme medzi nimi svojich favoritov a teraz Vám ich ponúkame vo vynikajúcom výbere. Spravte si prehľad a objednajte si skvelý výber bubliniek na leto!

Set obsahuje:

1. Boron - Prosecco Spago brut DOC
2. Colli del Soligo - Prosecco Treviso extra dry DOC
3. Contarini - Prosecco Millesimato brut DOC
4. Canevel - Valdobbiadene extra dry DOCG
5. Contarini - Prosecco Millesimato rosé extra dry DOC
6. Domus Picta - Prosecco Valdobbiadene Superiore brut DOCG

Wineshop.sk

Pod touto značkou vám prinášame rôzne degustačné sety, darčekové balenia a špeciálne produkty.


Write Your Own Review
Chystáte sa hodnotiť: Letné osvieženie - 6x vynikajúce Prosecco
Vaše hodnotenie:
Dajte vedieť ostatným váš názor a získajte zľavu 5%

Taliansko

Taliansko ročne vyprodukuje 1/3 svetového vína, to znamená asi 45-50 miliónov hektolitrov. Taliansko možno rozdeliť na týchto päť vinohradníckych regiónov: Stredné Taliansko - západ, Stredné Taliansko - východ, Severozápadné Taliansko, Severovýchodné Taliansko, Južné Taliansko a ostrovy.

1.
Stredné Taliansko - západ
Leží medzi Apeninami na severe a východe a Tyrrhenským morom na západe. Letá sú dlhé a veľmi suché, zimy menej drsné ako v severnom Taliansku. Teplo a nedostatok vlahy môžu byť problémom počas vegetačného obdobia.  Vinice obyčajne ležia na svahoch hôr, kde majú dostatok slnka a vlahy. Rozmiestňujú sa rozvážne podľa nadmorskej výšky, aby sa kompenzovali horúčavy, modré odrody do výšky 550 ma biele odrody do výšky 700 m. Čím vyššie sa nachádza vinič, tým dlhšie je obdobie dozrievania a hrozno má vyššiu kyslosť. 

V posledných rokoch sa značne experimentuje, hlavne v Toskánsku s klasickými francúzskymi odrodami, najmä s Cabernet sauvignonom. Tie sa používajú s tradičnými odrodami viniča ako Sangiovese a samostatne. Výsledkom sú, aj keď netypické pre oblasť, pravdepodobne najúžasnejšie vína tohto druhu v Taliansku a veľké vína ako Sassicaia a Tignanello, uznávané ako vína svetovej triedy.
Tradičnou špecialitou je sladké biele vin santo, vyrobené z hrozna typu passito vysušeného na slamených podložkách. Zreje až 6 rokov, často s využitím systému solero.

2. Stredné Taliansko - východ
Oblasť sa tiahne pozdĺž pobrežia Jadranského mora, od Molise na juhu smerom hore k Emilia-Romagna. Vplyvom Stredozemného mora sú letá obyčajne suché a horúce, sú výrazne horúcejšie, ak cestujeme smerom na juh, a zimy sú chladné. V hornatých krajoch mikroklímu ovplyvňuje výška a poloha. Najlepšie vinohrady sa nachádzajú na miestach s dobrým drenážnym systémom, na úpätí hôr, ale vinohradníctvo je
rozšírené na každom type terénu, s vysokou koncentráciou na plochých rovinách, najmä pozdĺž údolia Pádu v Emilia-Romagna, kde sa dopestuje hojne hrozna.

Využíva sa tu široké spektrum vinohradníckych praktík a vinárskych techník. Veľa zmesných vín s veľkoobjemovou produkciou pochádza odtiaľto, ale niektorí výrobcovia zachovávajú najcennejšie tradície a rozširujú ich pomocou moderných metód.

3. Severozápadné Taliansko
Severozápadné Taliansko, chránené zo severu a západu Alpami a Ligúrskym morom z juhu, tvoria provincie Piemont, Ligúria, Lombardia a Valie d'Aosta. Zimy sú tuhé, s častými inverznými hmlami, ktoré vystupujú z údolí. Letá sú horúce, hoci nie príliš a v tomto období roka môže hrozno poškodiť krupobitie. Dlhé obdobia jesene umožňujú s úspechom pestovať neskoro zrejúcu odrodu viniča Nebbiolo. Oblasť tvoria vrchy, predhorie (Piemont znamená predhorie) a údolie najdlhšej talianskej rieky - Pádu. Vinič sa pestuje na úbočiach, kde je vytvorený dobrý drenážny systém a dostatok slnečného svetla. V klasických oblastiach ako Barolo je vinicami pokrytý každý svah otočený na juh, zatiaľ čo v Lombardii sa mnohé vinohrady nachádzajú na bohatých údolných nivách v údolí Pádu.

Významné červené vína regiónu trpeli v minulosti dlhým uchovávaním vo veľkých drevených kadiach, pretože mnohí pestovatelia plnili vína do fliaš len pri predaji vína. Tieto praktiky oxidovali víno. V súčasnosti sa mnohé vína fľašujú v optimálnom čase, hoci sa nedosiahla všeobecná zhoda v otázke najlepších ležiackych nádob. Použitie uzavretých tankov pre vína sladkého, hroznového štýlu z Asti bolo úspešné a tieto vína sa dobre predávajú na medzinárodných trhoch. Niektoré z výrobní spumante vyrohili suché šumivé z odrôd Pinot a Chardonnay pomocou méthode champenoise a získali šumivé vína vynikajúcej kvality.

4. Severovýchodné Taliansko
Severovýchodné Taliansko je ohraničené Dolomitmi na severe a Adriatickým morom na juhu. Podobne ako na severozápade sú letá horúce a zimy studené a drsné, s hmlou sú problémy menšie a krupobitie býva častejšie. Počasie sa z roka na rok nepredvídateľne mení, takže udanie ročníka je dôležité, zvlášť pri červených vínach.  Vinice sa nachádzajú na mnohých miestach, od strmých úbočí pohorí v Tridentsko-Hornej Adiži až po ploché, údolné nivy vo Veneto a Friuli-Venezia Giulia. Najlepšie vinohrady sú vždy situované na kopcovitom vidieku.

Väčšina vinohradov je na ľadovcových morénach - krupicovitej zmesi piesku, štrku a nánosov naplavených v dobe ľadovej. Pôdy sú väčšinou ílovité alebo piesočnato-ílovité a najlepšie miesta sú slieňové a bohaté na vápnik. Ľahká, kamenistá pôda v Južnom Tirolsku sa vplyvom počasia rýchlo vyluhuje, a preto sa každoročne musia do nej pridávať hnojivá. Severovýchod priviedol Taliansko k modernejším vinárskym technikám a k experimentovaniu so zahraničnými odrodami viniča. Bola to prvá oblasť, ktorá uskutočnila fermentáciu pri nižších teplotách a spočiatku získané vína boli tak čisté, že stratili svoj prirodzený charakter. Súčasné experimenty sú zamerané na zvýšenie intenzity chuti použitím dreva z nového duba.

5. Južné Taliansko a ostrovy
Oblasť zahŕňa južné kraje na pevnine Apúlia, Kampánia, Basilicata a Kalábria, ako aj ostrovy Sicília ďalej na juhu a Sardínia na západe cez Tyrrhenské more. Doteraz najteplejšia a najsuchšia oblasť v Taliansku, hoci pobrežné časti a ostrovy ovplyvňujú prímorské vetry.  Väčšina kraja je kopcovitá alebo hornatá, vinice nájdeme na rovinách a miernych svahoch v Apúlii. Najlepšie miesta sú vždy na vyššie položených svahoch obrátených na sever, kde má vinič menej slnka a prospieva mu zmierňujúci úcinok výšky, čím sa zaručuje dlhšie vegetačné obdobie.

Pôda je prevažne vulkanická a žulovitá, ale s niekoľkými izolovanými vrstrvami ílu a kriedy. Táto oblasť s Midi vo Francúzsku je hlavným zdrojom európskeho neslávneho "vínneho jazera". Napriek tomu však výrobcovia používaním kvalitnejších odrôd viniča, dopestovaného vo vyššIch polohách, vyrábajú vína štandardné a v štýle, ktorý si zaslúži pozornosť.

1. Boron - Prosecco Spago brut DOC

Skvelé talianske Prosecco slamovožltej farby s jemnými odleskami medi. Je výnimočne chrumkavé, ovocné a svieže. V jeho vôni dominujú tóny zelených jabĺk a citrusov, chuť je vyvážená a plná. Je to ideálne pitie na leto.

2. Colli del Soligo - Prosecco Treviso extra dry DOC

Šumivé víno s nádhernou zlatistou farbou. Má intenzívnu arómu agátového kvetu a citrusového ovocia, ktoré v chuti obohacujú ešte tóny zrelých hrušiek a jabĺk. Mimoriadna vyváženosť medzi sladkosťou a kyselinkami robí z vína delikatesu.

3. CONTARINI - Prosecco Millesimato brut DOC

Prosecco svetložltej slamovej farby so zelenými odleskami a jemným no perzistentným perlením. Vôňu charakterizuje ovocná i kvetinová aróma pripomínajúca tóny vistérie a agátu. Chuť je jemná a veľmi ovocná so šťavnatými kyselinami na záver.

4. Canevel - Valdobbiadene extra dry DOCG

Prosecco vyrobené z ručne zbieraného hrozna. Využitím metódy Charmat-Martinotti sa zachováva sviežosť a harmónia jednotlivých aromatických i chuťových látok. Toto prosecco v suchom prevedení je charakteristické svojím jemným krémovým prejavom, arómou vyzretého ovocia, žltého jablka a stredomorského korenia.

5. Contarini - Prosecco Millesimato rosé extra dry DOC

Ružové Prosecco jasnej ružovej farby s osviežujúcim intenzívnym perlením. Cuvée tvorí 85% odroda Glera a 15% Pinot Nero. Toto šumivé víno Vás zaujme svojou ovocnou vôňou jabĺk, hrušky a lesných jahôd doplnená o tóny lúčnych kvetov. Chuť je príjemná, harmonická s vôňou a vďaka dobrej kyselinke dlhotrvajúca s ovocným záverom. Delikátne ružové Prosecco je výborné ako aperitív, ale aj skvelý spoločník ku morským plodom, krevetám a lososovi.

6. Domus Picta - Prosecco Valdobbiadene Superiore brut DOCG

Víno sa vyrába výhradne z hrozna pochádzajúceho zo starších a strmých vinohradov v okolí mesta Conegliano. Polohy vinohradov dovoľujú hroznu perfektne vyzrieť a zároveň si zachovať dostatok sviežich kyseliniek. Prvotné aj sekundárne kvasenie s riedenou teplotou prebieha v nerezových tankoch veľmi pomaly 3 mesiace. Výsledkom je dokonale vyzreté víno s jemným a dlhotrvajúcim perlením. Aróma je plná ľahkých vôní kvetov, v chuti dominujú skôr zelené jablká , podporené sviežosťou mäty. Neskôr sa objavujú tóny agátu a jemnej sladkastej dochuti, typickej pre Spumante extra dry.