Facebook Pixel

ZÍSKAJTE 5% ZĽAVU NA PRVÝ NÁKUP!


Nechajte nám svoj email a okrem toho, že Vám už neuletí žiadna skvelá ponuka, pošleme Vám kód so zľavou na Vašu prvú objednávku.

(Vstupom na stránku potvrdzujete, že máte aspoň 18 rokov)
Košík ( )

Marqués de Riscal deg. set 4fl.

Viac informácii
Zvyškový cukor suché
Výrobca vína Marqués de Riscal
Krajina pôvodu Španielsko
Oblasť pôvodu Rioja
Balenie (Litrov) 4x0.75
Servírovacia teplota (°C) 15-17
Farba vína Červené
Siričitany Víno obsahuje siričitany
Minimálny počet kusov 1
Dostupnosť:Skladom
Do 48 hodín u vás
Brands:
76,00 €

  Radi by sme Vám predstavili najstaršie španielske vinárstvo v oblasti Rioja, ktorým je Marqués de Riscal. V roku 1858 toto vinárstvo založil Guillermo Hurtado de Amézaga. Od samého začiatku je vinárstvo považované za úplnú špičku v španielskom vinárskom svete. Marqués de Riscal ako prvé nefrancúzske vinárstvo získalo „diploma de honor“ na výstave v Bordeaux. Následne bol tento diplom pridaný aj na etiketu vína. Do dnes ho nájdete na vínach zaradených do kategórie Reserva a Gran Reserva. Pre pripomenutie týchto pojmov len v krátkosti. Reserva znamená že víno ide na trh až po 3 rokoch, z toho musí zrieť minimálne 24 mesiacov v barikových sudoch a následne rok vo fľaši. Gran Reserva sú vína z výnimočných ročníkov s mimoriadnym potenciálom zrenia. Víno môže ísť do predaja najskôr po 5 rokov, z toho aspoň 24 mesiacov zreje v barikových sudoch a minimálne 36 mesiacov vo fľaši. No niektoré z týchto vín zrejú v sudoch aj viac ako 48 mesiacov. 

  S príchodom nového storočia začalo vinárstvo Marqués de Riscal projekt Mesto vína, ktorý bol krokom do budúcnosti s výstavbou novej budovy vinárstva a hotela pre väčší rozvoj vinárskej turistiky v oblasti Rioja. Tento projekt bol dokončený, slávnostne otvorený v roku 2006 a jeho súčasťou je hotel, ktorý navrhol známy kanadský architekt Frank O. Gehry. V roku 2014 vybral toto vinárstvo svetoznámy časopis Wine Enthusiast za Európske vinárstvo roku. Súčasný Marqués de Riscal je jedným z najstarších, ale tiež najväčších vinárstiev v oblasti Rioja, so 150-ročnou tradíciou. O týchto tvrdeniach sa môžete presvedčiť aj sami.

 

Set obsahuje:

1. Riscal 1860, VdIT 2018
2. Viňa Collada, DOCa 2016
3. Reserva DOCa 2017
4. Finca Torrea DOCa 2017

Degustačný set je možné zakúpiť aj v darčekovom balení - štýlovej drevenej bedničke na 4 fľaše. 

Marqués de Riscal

  Radi by sme Vám predstavili najstaršie španielske vinárstvo v oblasti Rioja, ktorým je Marqués de Riscal. V roku 1858 toto vinárstvo založil Guillermo Hurtado de Amézaga. Od samého začiatku je vinárstvo považované za úplnú špičku v španielskom vinárskom svete. Marqués de Riscal ako prvé nefrancúzske vinárstvo získalo „diploma de honor“ na výstave v Bordeaux. Následne bol tento diplom pridaný aj na etiketu vína. Do dnes ho nájdete na vínach zaradených do kategórie Reserva a Gran Reserva. Pre pripomenutie týchto pojmov len v krátkosti. Reserva znamená že víno ide na trh až po 3 rokoch, z toho musí zrieť minimálne 24 mesiacov v barikových sudoch a následne rok vo fľaši. Gran Reserva sú vína z výnimočných ročníkov s mimoriadnym potenciálom zrenia. Víno môže ísť do predaja najskôr po 5 rokov, z toho aspoň 24 mesiacov zreje v barikových sudoch a minimálne 36 mesiacov vo fľaši. No niektoré z týchto vín zrejú v sudoch aj viac ako 48 mesiacov. 

  S príchodom nového storočia začalo vinárstvo Marqués de Riscal projekt Mesto vína, ktorý bol krokom do budúcnosti s výstavbou novej budovy vinárstva a hotela pre väčší rozvoj vinárskej turistiky v oblasti Rioja. Tento projekt bol dokončený, slávnostne otvorený v roku 2006 a jeho súčasťou je hotel, ktorý navrhol známy kanadský architekt Frank O. Gehry. V roku 2014 vybral toto vinárstvo svetoznámy časopis Wine Enthusiast za Európske vinárstvo roku. Súčasný Marqués de Riscal je jedným z najstarších, ale tiež najväčších vinárstiev v oblasti Rioja, so 150-ročnou tradíciou. O týchto tvrdeniach sa môžete presvedčiť aj sami.


Write Your Own Review
Chystáte sa hodnotiť: Marqués de Riscal deg. set 4fl.
Vaše hodnotenie:
DAJTE VEDIEŤ OSTATNÝM VÁŠ NÁZOR A ZÍSKAJTE 5% ZĽAVU NA ĎALŠÍ NÁKUP!
(pre získanie zľavy je potrebné byť prihlásený na svoj účet)

Španielsko

Španielsko má najväčšiu hektárovú výmeru viníc na svete.  Jeho vinohradnícke regióny možno rozdeliť na tieto základné jednotky: Rioja a Navarra, Katalánsko, Južné Španielsko

1. Rioja a Navarra
Oblasti Rioja a Navarra sú položené v severnom Španielsku v hornej časti údolia rieky Ebro a pripájajú sa na severovýchode k Pyrenejám a na juhozápade k pohoriu Sierra de la Demanda. Navarra má najsevernejšie vinohrady v Španielsku.

Cantabrianske pohorie má miernu výšku, avšak pôsobivú stavbu. Je hlavným kľúčom ku kvalite oblasti Rioja tým, že chráni oblasť pred zničujúcimi vetrami od Biskajského zálivu a do istej miery reguluje vplyv Atlantiku a Stredomoria. Vplyv Atlantiku je najsilnejší v Navarre a vplyv Stredomoria v oblasti Rioja Baja. Teploty stúpajú a zrážky sa znižujú smerom na východ k Stredomoriu. Pyreneje chránia od severu, ale zimy môžu byť studené a hmlisté, najmä v Navarre. Rioja môže byť postihnutá krupobitím a horúcim, suchým vetrom solano.

Vinohrady majú rozličnú polohu, od najvyšších na úpätí Pyrenejí v oblasti Navarra až po rovnejšiu krajinu v Rioja Baja na juhovýchode. Všeobecne najlepšie vinohrady sú v centrálnej pahorkatine v Rioja Alta a Alavesa. Hoci pôdy sa menia, spoločným menovateľom je vápenec. V Navarre vápenec obsahuje 25-45 % aktívneho vápna a v blízkosti rieky Ebro je pokrytý vrstvou aluviálnej naplaveniny a na suchších miestach zvetraným vápencom a pieskovcovou ornicou. Vápenec spolu s pieskovcom alebo karbonátovou hlinou a bridlicové usadeniny prevládajú v Rioja Alavesa a Alta, zatiaľ čo železité pôdy a naplaveninová hlina aluviálneho pôvodu pokrývajú vápencový podklad v oblasti Rioja Baja.

Väčšina vín je sceľovaná najmenej z troch odrôd rozličných oblastí. Čisté odrody alebo vína z jedného majetku sú zriedkavosťou. Tradičným postupom výroby vína, ktorý sa dosiaľ používa na výrobu miestnych vín (vino nuevo), je hrubá forma macerácie vykonávaná v otvorených kadiach, pricom hrozno v kadi sa pred nakvášaním rozšliapava. Veľmi sa to podobá výrobe vín Beaujolais, ale výsledok je omnoho drsnejší, s tmavou slivkovou farbou a množstvom tanínu.
Väčšina vín sa však vyrába normálnym spôsobom, ale vyzrieva dlhšie ako komerčné vína. Hoci najnovšie trendy uprednostňujú kratšie zrenie v dubových nádobách a dlhšie zrenie vo fľašiach, charakter vín z Rioje určuje viac dubový sud a v podstate by to tak malo byť aj v budúcnosti.


2. Katalánsko
Rozprestiera sa na severovýchode Španielska, kde sa vlieva rieka Ebro do Stredozemného mora. Toto územie zahŕňa oblasti Alella, Penedés, Tarragona, Priorato a Terra Alta. Mierne stredomorské podnebie prevláda v Alelle a Penedése, smerom na západ a do vnútrozemia Terra Alta sa stáva kontinentálnejším (horúcejšie letá a chladnejšie zimy). Tým istým spôsobom sa problém s hmlou na severovýchode postupne mení na nebezpečenstvo mrazov na území juhozápadného vnútrozemia, Vo vysokopoložených vinohradoch oblasti Alto Penedés sa pestujú biele a aromatické odrody vo väčších nadmorských výškach, ako je obvyklé, nižšie teploty im prospievajú.

Vinič sa pestuje na všetkých typoch reliéfu od plochých nížin na Campo de Tarragona, cez náhornú plošinu Terra Alta vo výške 400 m až po najvyššie položené vinohrady v Alto Penedése, ktoré dosahujú výšky 800 metrov nad morom. Na každých 100 m zvýšenia nadmorskej výšky teplota klesá o 1 °C.

Vyskytuje sa tu široký rozsah pôdnych typov od žulových v Alelle, cez hliny s prevládajúcim vápencom, uhličitanové a piesčité pôdy v Penedése až po zmes väčšinou vápencových a uhličitanových pôd so žulovými a aluviálnymi usadeninami v Tarragone. Pôda v Priorate je nezvyčajne červenkastá, bridličnatá, s časticami odrážajúcej sľudy.

Katalánsko je pareniskom experimentovania. Priekopníkmi ultramoderných vinárskych techník boli také spoločnosti vyrábajúce Cava (šumivé víno) ako Codorníu a špecialisti na výrobu jemných vín, ako je Torres. Okrem veľmi tradičného Priorata sa vo vinohradníctve a výrobe vína v celom Katalánsku obyčajne používajú celkom moderné metódy.
Vidieť to najmä v Raimatovom vinárskom závode v Léride, kde technológia zahrňuje najnovšie a najúčinnejšie kontinuálne lisy "Sernagiotto" , ako aj "gravitačné drviče Potter", ktoré sa pokladajú za najjednoduchšie lisy, aké sa kedy skonštruovali. Nezíska sa však nimi viac ako 50-60 % muštu nachádzajúceho sa v hrozne.

3. Južné Španielsko
Vinohrady Andalúzie sa tiahnu od Condado de Huelva v blízkosti portugalských hraníc na západe cez Jerez na pobreží až k Malage v južnom Španielsku. Je to najhorúcejšia vinárska oblasť v Španielsku. Vo všeobecnosti je podnebie stredomorské, ale smerom k hraniciam Portugalska sa prejavuje vplyv Atlantiku a ďalej vo vnútrozemí, okolo Montilla-Moriles, je podnebie viac kontinentálne. Atlantikom hnaný vietor pontete vytvára flor fino sherry.

Vinič sa pestuje na všetkých typoch krajiny, od skutočne plochých pobrežných nížin, na ktorých sa dorába Manzanilla, cez mierne vyvýšené vinohrady sherry, stúpajúce do výšky 100 metrov, až k vyššie položeným miernym vnútrozemským úpätiam Montilla-Moriles a zvlnenej náhornej plošine Malagy vo výške asi 500 metrov.

Prevažujúcou pôdou v Jereze je hlboký, na vápnik bohatý druh známy ako albariza, ktorá nasiakava a udržuje vlhkosť. Má žiarivo bielu farbu a odráža slnko na dolnú časť viniča. Vyskytujú sa tiež piesčité a hlinité pôdy a hoci sú vhodné na pestovanie viniča, dávajú nižšiu kvalitu sherry. Rovnako rozšírenou pôdou východne od Jerezu nie je albariza, ale bridličnato-vápencové hliny. Pozdĺž juhovýchodnej časti pobrežia Malagy sú pôdy väčšinou bridličnaté, s primiešaním piesku, hliny a sľudy, kým vápenec s veľmi jemným pieskom prevláda na severovýchode. Condado de Huelva má červenkasté pôdy, s tmavšími aluviálnymi miestami.

Vinifikácia je kľúčom k výrobe vynikajúcich alkoholizovaných vín, ktorými je táto oblasť povestná. Vytvorenie kvasinkového floru a úmyselná oxidácia v neplných súdkoch sú životne dôležité zložky, aj keď existuje spôsob sofera, ktorý zaisťuje rovnocenný výrobok už roky. Montilla sa vyrába použitím tých istých metód ako sherry, ale má prirodzený alkohol, nie je doliehovaná.

1. Riscal 1860, VdIT 2018

Výrazne ovocné víno, vytvorené podľa konceptu „voľnosti a tvorivosti“ v snahe neviazať sa na žiadne z prísnych predpisov regulačných rád v rámci apelácií (Denominación de Origen). Hrozno najušľachtilejšej španielskej modrej odrody Tempranillo a veľkých francúzskych odrôd Syrah a Merlot – pochádza z vybraných polôh v údolí rieky Duero. Víno dozrievalo 6 mesiacov v barikových sudoch z amerického duba a najmenej 12 mesiacov sa nechalo uležať vo fľaši v pivnici výrobcu. Riscal 1860 je tmavej, višňovočervenej farby s jemne pomarančovým okrajom. Aróma je plná zrelého ovocia s tónmi černicového džemu a nádherne integrovanými nuansami bariku na pozadí. Na podnebí je to okrúhle víno s lahodným, alkoholovo teplým kabátom, zrelým ovocím a hladkými, sladkastými a šťavnatými trieslovinami.

2. Viňa Collada, DOCa 2016

Výborne pitné červené, vyrobené z hrozna pochádzajúceho z vinohradov v Elciegu, cuvée odrôd Tempranillo (cca 90%) a Graciano (cca 10%) vyzrievalo v barikoch len krátko (4 mesiace). Svieže, iskrivé, s decentnou aromatikou a výraznou hroznovou chuťou.

3. Reserva DOCa 2017

Reservy Marqués de Riscal sa vyrábajú výlučne z hrozna pochádzajúceho z vinohradov starších ako 15 rokov. Je to klasická Rioja čiže odroda Tempranillo doplnené odrodou Graciano v niektorých ročníkoch aj Mazuelo. Víno vyzrieva v barikoch viac ako 24 mesiacov, čím získava klasickú arómatiku a výbornú štruktúru. Ako prvé vás upúta krásna intenzívna čierno-čerešňová farba. V aromatike najskôr vystupujú tóny sladkého drievka, škorica a čierne korenie, následne jemný náznak zrenia v dubových sudoch. Vďaka peknej zrelosti tohto vína sa ďalej otvárajú koncentrované vône zrelého lesného ovocia. V chuti pekne a jemné, pevnú štruktúru umocňujú pekné hladké triesloviny. Táto reserva má plnú a dlhú dochuť.

4. Finca Torrea DOCa 2017

Hrozno odrôd Tempranillo 90% a Graciano 10% pochádza zo starého vinohradu (Finca Torrea), ktorý obklopuje vinársky dom a futuristický hotel Marqués de Riscal v Elciegu. Ručne obraté, nie príliš prezreté hrozno (aby sa zachovala čo najlepšia kyselina) sa dvakrát triedi, rmut kvasí v inoxových tankoch pri teplote neprevyšujúcej 25°C, doba macerácie je krátka, aby bola zachovaná ovocnosť, jemnosť, elegancia a sviežosť. Po ukončení jablčno-mliečnej fermentácie je víno stočené do barikov z francúzskeho duba (Allier), kde vyzrieva 18 mesiacov. Po krátkej harmonizácii na fľaši sa uvádza na trh. Je to odlišný štýl ako tradične vyrába Marqués de Riscal no rukopis je krásne čitateľný. Farba je tmavo-čerešňová, mladistvá. Vo vôni je intenzívne, s náznakom čierneho ovocia, korenín a ľahkých tónov praženej kávy. V chuti výrazné, so silnými tanínmi, pekne dlhé a v závere stále šťavnaté. Čiže chuťový profil je ovocný a šťavnatý no nie animálny.