Miro Fondrk deg. balík 6fl.
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Miro Fondrk |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Južnoslovenská |
Balenie (Litrov) | 6 x 0.75 |
Servírovacia teplota (°C) | 13-18 |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Miro Fondrk vždy pri víne uprednostňoval jedinečnosť a kvalitu. Nikdy ho neuspokojili vedomosti, ktoré o víne mal. Preto po Ekonomickej univerzite vyštudoval aj Vinohradníctvo a vinárstvo na Zahradníckej fakulte v Lednici, Mendelovej univerzity v Brne. Stal sa držiteľom Advanced Certificate WSET v Londýne a dokončuje Level 4 – Diploma, na Weinakademie Österreich v Ruste. Celé jeho úsilie prirodzene smerovalo k vzniku vlastného vinárstva, ktoré by sa dalo charakterizovať ako butikové, alebo garážové. Vína vyrába z hrozna, ktoré pochádza z dvoch výnimočných slovenských vinárskych oblastí. Z vlastných vinohradov v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, pri obciach Rúbaň a Nová Vieska. Odtiaľ preferuje slovenských novošľachtencov a medzinárodné odrody ako Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot. Z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti si vyberá to najlepšie hrozno odrôd Veltlínske zelené a Chardonnay od kamaráta, vinohradníka, vinára Milana Skovajsu.
1. Riesling 2022
2. Golden Muscat 2021
3. Cabernet Sauvignon rosé 2022
4. Veltlínske zelené Privat Reserve 2019
5. Hron 2020
6. Cuvée Petit EL & FI I. 2016
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno je možné dodať aj v drevenej bedni na 6 fliaš, ktorú zakúpite tu.
Miro Fondrk
Miro Fondrk vždy pri víne uprednostňoval jedinečnosť a kvalitu. Nikdy ho neuspokojili vedomosti, ktoré o víne mal. Preto po Ekonomickej univerzite vyštudoval aj Vinohradníctvo a vinárstvo na Zahradníckej fakulte v Lednici, Mendelovej univerzity v Brne. Stal sa držiteľom Advanced Certificate WSET v Londýne a dokončuje Level 4 – Diploma, na Weinakademie Österreich v Ruste. Celé jeho úsilie prirodzene smerovalo k vzniku vlastného vinárstva, ktoré by sa dalo charakterizovať ako butikové, alebo garážové.
Vína vyrába z hrozna, ktoré pochádza z dvoch výnimočných slovenských vinárskych oblastí. Z vlastných vinohradov v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, pri obciach Rúbaň a Nová Vieska. Odtiaľ preferuje slovenských novošľachtencov a medzinárodné odrody ako Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot. Z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti si vyberá to najlepšie hrozno odrôd Veltlínske zelené a Chardonnay od kamaráta, vinohradníka, vinára Milana Skovajsu.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
1. Riesling 2022
Aromatike dominujú tóny zelených jabĺčok a marhúľ s dotykom lipového kvetu a medu. V chuti je víno svieže, s veľmi veselou kyselinkou, stredným telom a výrazne šťavnatou dochuťou.
2. Golden Muscat 2021
Svieže víno s výrazne muškátovým charakterom. Expresívna aromatika a velmi jemná, svieža ovocná chuť robí z tohoto vína príjemného spoločníka počas teplých, slnečných dní.
3. Cabernet Sauvignon rosé 2022
Víno s krásne malinovou farbou, podmanivou vôňou prezretých červených plodov, najmä jahôd a malín s jemne smotanovým podtónom. Ľahká, šťavnatá, svieža a harmonická chuť s dominanciou ovocných tónov a krásne sviežim záverom.
4. Veltlínske zelené Privat Reserve 2019
Ručne zberané hrozno a šetrné spracovanie predchádzalo studenej macerácii po dobu dvoch dní. Fermentácia prebiehala v drevenom sude ´´OVONUM´´ s objemom 1000l z francúzskeho duba. Po jablčno – mliečnej fermentácii víno vyzrievalo na jemných kvasničných kaloch s pravidelným premiešavaním po dobu 12 mesiacov. Aromatika je široká, viacvrstvová, s nuansami maslových sušienok, orieškov a jemným tónom cédrového dreva. V chuti je víno plné a šťavnato ovocné s dlhou a elegantnou dochuťou.
5. Hron 2020
Intenzívna rubínová farba a krásna viskozita. Víno plné lesného ovocia, horkej čokolády a talianskeho espressa. V chuti bohaté a plné, s prekrásnym tanínom a šťavnatou kyselinkou. Víno s dlhou, čistou dochuťou.
6. Cuvée Petit EL & FI I. 2016
Krásne a bohaté cuvée odrôd 45% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot, 10% Neronet. Fermentácia prebiehala v 3000l dubovom sude. Víno vyzrievalo 24 mesiacov v použitých barrique sudoch z francúzskeho duba a následne 12 mesiacov v 3000 litrovom drevenom sude. Vo vôni prevláda zrelé čierne bobuľové ovocie, ktoré dopĺňajú ušľachtilé tóny tabaku, čokolády ale aj korenia. Chuť vína je plnšia s elegantným tanínom, ku ktorému sa pridáva nádych sladkého korenia, klinčekov zakončených dochuťou po slivkovom džeme.