Moselský výber vín Private Riesling Top /3fl./
Výrobca vína | Vino.sk |
---|---|
Odroda | Rizling rýnsky |
Krajina pôvodu | Nemecko |
Oblasť pôvodu | Mosel |
Balenie (Litrov) | 3x0.75 |
Servírovacia teplota (°C) | 11-13 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Pripravili sme pre Vás set výnimočných nemeckých vín, produkovaných malými a strednými vinármi priamo na strmých svahoch v Moseli. Jedná sa o limitované série fliaš, ku ktorým sa dá dostať len výnimočne.
Set obsahuje:
1. Familie Franzen
- Riesling Bremmer Calmont Trocken 2013 (suché)
2. Peter Lauer
- Ayler Riesling Fass 3 Feinherb 2013 (polosuché)
3. Karl Erbes
- Riesling Urziger Würzgarten Auslese* 2012 (sladké)
Vino.sk
Nemecko
1. Ahr
Nachádza sa v oblasti nižšieho toku rieky Ahr, 10 km južne od Bonnu. Napriek severnejšej lokalite je hlboké údolie Ahru chránené okolitým pohorím Hohe Eifel, ktoré udržuje teploty priaznivé pre vinohradníctvo. Vinohrady oblasti Ahru sú rozmiestnené hlavne na svahoch a príkrych terasovaných kamenistých okrajoch údolia.
2. Bádensko
Najdlhšia pestovateľská oblasť sa rozprestiera v dĺžke 400 km od Franska na severe cez Württembersko a Badische Bergstrasse po Bodamské jazero (Bodensee), kde sú najjužnejšie vinohrady Nemecka. V porovnani s ostatným Nemeckom veľká časť vinohradov Bádenska má slnečné a teplé podnebie, čiastocne vďaka ochrane Schwarzwaldu (Čierneho lesa) a pohoria Odenwald.
3. Fransko
Fransko je najseverovýchodnejšou oblasťou Nemecka a Bavorska. Fransko má najkontinentálnejšie podnebie vo vinohradníckych oblastiach Nemecka so suchými teplými letami a studenými zimarni. Silné mrazy ovplyvňujú úrody. Mnohé vinohrady sú južne orientované; rozprestierajú sa na svahoch údolí Mainu a jeho prítokov, ale aj na chránených plochách Steigerwaldu. Každý Bereich má rozdielnu pôdnu štruktúru. Hlavný Mainviereck má prevažne zvetrané ferebné pieskovce, Maindreieck vápenec s ílom a sprašou a Steigerwald pôdu zo zvetraného slieňa. Po roku 1954 bola viac ako polovica vinohradov zrekonštruovaná. Klasický Silvaner vo Fransku nie je tak rozšírený ako Müller-Thurgau. Vína tejto oblasti sú zvyčajne suchšie ako väčšina nemeckých vín; preto sú vhodné ako súčasť jedla. V oblasti je 6 000 pestovateľov, čo umožňuje program širokej palety typov vín. Polovica vín sa spracúva v družstvách.
4. Hessische Bergstrasse
Nachádza sa medzi Darmstadtom a Heppenheimom,vedľa pohoria Odenwald, s Rýnom na západe a riekou Main na severe. Vinohrady na južných svahoch údolia lemujúceho Bergstrasse ťažia z priemernej ročnej teploty nad 9 °C. V kombinácii s ročnými vodnými zrážkami 755 mm sú to ideálne podmienky. Najlepšie vinohrady sú na južne a západne orientovaných svahoch v Bereichu Umstadt a na južných a východne orientovaných svahoch Bereichu Starkenburg. Väčšina viníc má ľahké sprašové a bazaltové pôdy s jemnou štruktúrou. Väčšina vinohradov tejto oblasti nemá moderné terénne úpravy. Sú vysadené skôr náhodne na starších vytvorených terasách medzi ovocnými sadmi. Mnohí jednotlivci pestujú síce hrozno, vyše 80 % vín však spracúvajú družstvá.
5. Stredné Porýnie
Stredné Porýnie je oblasť zahŕňajúca 160 km trasy rýnskeho údolia medzi Bonnom a Bingenom. Dobrodenie slnka je znásobené bočnými okrajmi údolí poskytujúcimi ochranu pred chladnými vetrami. Rieka pôsobí ako zásobáreň tepla, ktorá temperuje nízke nočné a zimné teploty. Vinič pestujú na strmých svahoch údolia, využívajúc dostupný slnečný svit; severne od Koblenzu sú všetky vinohrady na východnom brehu, smerom na juh je väčšina na západnom brehu.
6. Mosela-Saar-Ruwer
Veľa najväčších nemeckých vín prichádza z najvyšších a najstrmších vinohradov tejto oblasti, z ktorých väčšina leží v horných prístupoch do údolia. Obrábať vinič nevyhnutne vyžaduje intenzívnu prácu a námahu, čo spolu s dlhou zimou v porovnaní s inými oblasťami Nemecka zvyšuje hodnotu akostných vín oblasti Mosela-Saar-Ruwer. Skorý začiatok zimy spôsobuje, že kvasenie prebieha pri veľmi nízkych teplotách. Pri fľašovaní vína udržujú viac oxidu uhličitého. Vína sú preto svieže a vykazujú tvrdší charakter odrody Riesling. V oblasti je okolo 13 750 pestovateľov, ktorí vlastnia veľmi malé pozemky. Asi 60 % celkovej produkcie vína spracúvajú a rozdeľujú obchodníci a dodávatelia, 15 % predávajú družstvá; pestovateľov a majiteľov, ktorí víno predávajú priamo, je 25 %.
7. Nahe
Podnebie je mierne slnečné s dostatkom dažďa a bez mrazov. Miestne podmienky ovplyvňuje len Soonwald na severovýchode a teplo zadržujúce hory na východe. Južne situované chránené vinohradnícke plochy sa tešia takmer stredomorskej mikroklíme.
Vinohrady sú na miernych, ale aj na strmých svahoch pri rieke Nahe i v zázemí s údoliami mnohých malých prítokov rieky. Vinič rastie vo výške 100-300 metrov. Pôdy sú rozličné, od kremenca a bridlice pozdĺž nižších vrstiev až po melafýrové (tvrdé horniny s nizkym obsahom vápenca) a farebné pieskovce v stredných a horných vrstvách. Pri Bad Kreuznachu možno nájsť zvetrané ílovité pôdy. Najlepší Riesling rastie spravidla na piesočnatých pôdach.
8. Porýnie-Falcko
Vinič chráni pred chladom zmierňujúci účinok rieky a vrchovina Taunus. Oblasť má počas rastu viniča od mája do októbra nadpriemer slnečného svitu. Vinič sa pestuje na vynikajúcich južne situovaných svahoch vo výške 100-300 m.
V oblasti je asi 500 samostatných vinárskych majetkov a približne 2 600 súkromných pestovateľov. Mnohí pripravujú a predávajú svoje vína, kým iní zásobujú vínom 10 družstiev oblasti. 80 % všetkých vín predstavuje odroda Riesling. S výnimkou najsladších vín sa tu v porovnaní s inými oblasťami pripravujú typy suchších vín. V okolí Assmanshausenu vyrábajú najlepšie nemecké červené vína.
Veľa vína sa robí z vysokých úrod vinohradov; tieto vína sa sceľujú vo veľkom na lacné, bežné vína, napríklad v Bereichu Nierstein a samozrejme Liebfraumilch. Naopak, druhým extrémom sú malé množstvá kvalitných vín dorábaných v najlepších podnikoch.
Veľmi nízke výnosy z čias pred zjednotením Nemecka sa teraz zvyšujú. Hlavné problémy v súčasnosti predstavujú ničivé nápory mrazu, zosúvajúce sa terasy, mŕtve kry a vidiecke spracovateľské metódy. Bolo by, pravda, škoda, keby sa na konci práve prebiehajúcej rekonštrukcie na mieste bývalých klasických odrôd objavili iba robustné vysokovýnosné hybridy bez akejkoľvek charakteristickej osobitosti.
Oblasť sa rozprestiera vo východnom kúte vinohradníckeho územia Nemecka medzi Frankfurtom na severe a Bodamským jazerom (Bodensee) na juhu. Oblasť chráni Čierny les (Schwarzwald) na západe a Švábska plošina na východe. Oblasť má osobitne teplé počasie vo vegetačnom obdobi viniča. Vinohrady sú pomerne roztrúsené na oboch stranách rieky Neckar na miernych svahoch rôznych riečnych údolí.
V oblasti je 16 500 pestovateľov. Väčšina má malé plochy viníc, ktoré obrábajú popri zamestnaní. Hrozno nechávajú spracovať v družstvách, ktoré víno aj predávajú. Vo výsadbách je viac ako polovica modrých odrôd viniča, 70 % tvoria biele vína (t. j. veľa modrého hrozna sa spracúva na biele vína).
1. Familie Franzen - Riesling Bremmer Calmont Trocken 2013 (suché)
Riesling v tejto fľaši pochádza z najstrmšieho vinohradu na svete Bremmer Calmont, ktorý sa nachádza na strednej Mosele a sklon vinohradu je cca 65 stupňov. Je to jedinečné miesto kde rastie vinič. Ročník 2012 presne tohto Rieslingu Bremmer Calmont vyhral prvé miesto na celonemeckej súťaži Rieslingov v kategórii suché, čo je naozaj cenný úspech. Víno v tejto fľaši, ročníku 2013 sa nám odmenilo. Tento rok nebol na Mosele veľmi priaznivý ale dlhodobé čakanie prinieslo očakávanú ušľachtilú pleseň Botritys Cinerea ako na Tokaji. V chuti sa prejavujú decentné herbálne tóny byliniek, vhodne vyvážené citrusovým ovocím a decentnými kyselinami. Veľmi dlhá dochuť so zaujímavým chvostíkom. Eleganté a vyvážené. Určite treba ochutnať!
O vinárstve:
Manželia Angelina a Kilian Franzenovci prevzali vinárstvo Franzen iba nedávno, po roku 2010, keď došlo k tragickej udalosti Angelinho otca vo viniciach Bremmer Calmont - najstrmšej vinici na svete. Dva červené strapce v sprievodcovi Gault&Milleau indikujú, že kvalita vín z tohto vinárstva stúpa hore a to je veľmi dobre!
2. Peter Lauer - Ayler Riesling Fass 3 Feinherb 2013 (polosuché)
Hrozno pochádza z najlepšej vinice Ayler Kupp, kde sa opierajú prvé lúče ranného slnka. Osviežujúci rizling plný žltých jabĺk, svieži, úžasne šťavnatý a vyvážený. Harmónia chutí. Výborné víno pre dlhodobejšiu archiváciu. Gault&Millau hodnotí Fass 3 ako „nádherný Riesling.“
Autentické víno = Toto víno je vyrábané klasickou pôvodnou vinifikáciou: prirodzená a neriadená fermentácia bez prídavných podporných látok s pôvodnými divokými kvasinkami, dlhé zrenie na kvasniciach v drevených sudoch.
O vinárstve:
Podnikanie rodiny Lauer vo vinárstve sa začalo v roku 1830 v malej obci Ayl, v povodí rieky Saar. Vinárstvo postupne prikupovalo vinohrady v tých najlepších lokalitách. Syn Florián si ctí tradície a vinárstvo pod jeho vedením produkuje vína výhradne podľa klasických postupov a noriem. V roku 2013 sa podarilo vinárstvu splniť náročný proces a zaradilo sa do skupiny najprestížnejších vinárstiev Nemecka - zaradených v združení V.D.P.. Ba čo viac! Získať 100 bodov na špičkovej degustácii a dražbe Združenia V.D.P. to je fenomenálny úspech. Za Riesling Ayler Kupp kategórie Trockenbeerenauslesen 2011, toľko bodov Florian Lauer dostal. Presne 100.
3. Karl Erbes - Riesling Urziger Würzgarten Auslese* 2012 (sladké)
Toto víno je ťažko opísať. Je to jagavá perla z najlepšej lokality pre prirodzene sladké vína na svete. Z Mosely a nedosiahnuteľného údolia Ürziger Würzgarten, od prémiovej vinárskej rodiny Karl Erbes. Veľmi vysoký zvyškový cukor, opojné medové tóny a predsa sviežosť citrusového ovocia. Korenistý prejav tohto vína je jedinečný pri tak vysokom zvyškovom cukre. Oberané v novembri roku 2011, bobule boli napadnuté plesňou Botrytis Cinerea, ktorú poznáme aj z Tokajskej vinohradníckej oblasti. Najlepšie sa hodí k sladkým dezertom, na zlepšenie nálady, má antistresové účinky, alebo určite ako aperitív. Niektorí ho doporučujú aj po nedeľnej omši :)
O vinárstve:
Malé vinárstvo Karl Erbes v jednej z najlepších oblastí Ürziger Würzgarten na Mosele produkuje výhradne vína s vyšším zostatkovým cukrom, najmä v kategórii Kabinett až Beerenauslese. Špecializácia priniesla doslova ovocie: sladké vína tohto vinára patria medzi pokušenie, ktorému sa ťažko odoláva. Plné dúšky tropického až prezretého ovocia, perfektná ľahkosť, sviežosť, pikantnosť a krásne dlhá dochuť vás čakajú v každom dúšku.