MÓŽE BYT, akostné značkové 2012
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca vína | Vinárstvo Miroslav Dudo |
Odroda | Cuvée |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Malokarpatská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2012 |
Servírovacia teplota (°C) | 16-19 |
Farba vína | Červené |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 3 |
Poznáte ten vtip o škaredej sexuchtivej ježibabe? Ak nie, raz vám ho porozprávame... Teraz sa však venujme vínu, ochutnáte toto červené cuvée "Móže byt". Zachutí vám. Pri druhej flaši ho premenujete na "Musí byť", nuž a pri tretej si poviete: oplatí sa žiť!
Vinárstvo Miroslav Dudo
Vinárstvo Miroslav Dudo bolo založené v roku 2001. Nadviazali tak na bohaté tradície niekoľkých generácií vinárskych predkov.
"Múdrosť starých vinohradníkov a vinárov si teraz uvedomujem oveľa viac, ako keď som bol mladík tesne po vyštudovaní. Viem, že je veľmi dôležité z nej čerpať, lebo veľa z nej platí a bude platiť naveky. Preto sú aj naše vína vyrobené modernou technológiou, ktorá je obohatená o skúsenosti a tradície mojich predkov, ale aj iných modranských vinárov. Hrozno je starostlivo dopestované, dosahuje vyššiu cukornatosť, čo ho predurčuje na zaradenie do kategórií vín s prívlastkom, od suchých až po prírodne sladké vína", hovorí Miroslav Dudo. V skladbe dlhodobo známych odrôd sú – Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, Chardonnay, Tramín, Sauvignon, Zweigeltrebe, Cabernet Sauvignon, Svätovavrinecké a nechýbajú ani skvelé slovenské odrody Devín a Dunaj.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno vieme dodať aj v štýlovej drevenej bedničke.