Naše cuvée 2016
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Vinárstvo Miroslav Dudo |
Odroda | Cuvée |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Malokarpatská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2016 |
Servírovacia teplota (°C) | 11-13 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
NAŠE biele cuvée, nektár enem pre nás a naše dietky... oj nie Skaličania, víno deti nepijú! U nás ho pijú len dospelí, ktorí už vo veci vína dospeli. Páni i dámy, ktoré sa (potom) budú milovať s Vami. Len s Vami...
K vzniku tohto vínka metódou SUR LIE prispeli muštové odrody Silvánske zelené, Dievčie hrozno, Rulandské biele, Veltlínske červené skoré a Fetesca Regala. Vínko zrelo 10 mesiacov vo veľkých drevených sudoch spolu s kvasinkami. Počas tohto obdobia sa kvasinky s vínom pravidelne premiešavali až z toho vznikol tento veľmi zaujímavý mok :)
Gastro odporúčanie: Skvele pasuje k jedlám ako kraľovanské slíže, alebo trhance s tvarohom, smotanou a na drobné kocky nakrájanou opečenou, údenou slaninkou.
Vinárstvo Miroslav Dudo
Vinárstvo Miroslav Dudo bolo založené v roku 2001. Nadviazali tak na bohaté tradície niekoľkých generácií vinárskych predkov.
"Múdrosť starých vinohradníkov a vinárov si teraz uvedomujem oveľa viac, ako keď som bol mladík tesne po vyštudovaní. Viem, že je veľmi dôležité z nej čerpať, lebo veľa z nej platí a bude platiť naveky. Preto sú aj naše vína vyrobené modernou technológiou, ktorá je obohatená o skúsenosti a tradície mojich predkov, ale aj iných modranských vinárov. Hrozno je starostlivo dopestované, dosahuje vyššiu cukornatosť, čo ho predurčuje na zaradenie do kategórií vín s prívlastkom, od suchých až po prírodne sladké vína", hovorí Miroslav Dudo. V skladbe dlhodobo známych odrôd sú – Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, Chardonnay, Tramín, Sauvignon, Zweigeltrebe, Cabernet Sauvignon, Svätovavrinecké a nechýbajú ani skvelé slovenské odrody Devín a Dunaj.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno je možné dodať aj v drevenej bedni, ktorú zakúpite tu.