Novinky z Kráľovej, degustačný set /6fl./
Výrobca | Štiglic |
---|---|
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Malokarpatská |
Balenie (Litrov) | 6x0.75 |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Ochutnajte nové vínka ročníka 2016, doplnené o unikátne cuvée ročníka 2015 z produkcie tradičného modransko-kráľovanského výrobcu Štiglic.
Set obsahuje:
1. Müller Thurgau, akostné 2016
2. Veltlínske červené skoré, akostné 2016
3. Svätovavrinecké rosé, akostné 2016
4. PREZIDENT, značkové 2016 (polosladké)
5. Veltlínske zelené, neskorý zber 2016
6. CONTESSA, značkové 2015
Víno je možné dodať aj v drevenej bedni, ktorú zakúpite tu.
Štiglic
Firma Štiglic – Vinárske združenie Modra vznikla v roku 1992. Prevzala rodinnú tradíciu pestovania viniča a výroby vína, ktorou nadväzuje na bohaté skúsenosti modranského vinohradníctva a vinárstva od dávnych čias a pristúpila k tomu s jednoduchým predsavzatím – nech je vo víne to, čo je v našich srdciach. Rodinný podnik si zakladá hlavne na vlastnej produkcii hrozna. Na svahoch Malých Karpát uprednostňuje typické odrody pre tento chýrny vinársky kraj – Veltlínske zelené, Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Rulandské biele, a pod. Z červených odrôd je samozrejmý hlavne Svätý Vavrinec, Frankovka modrá, Alibernet či Merlot.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
1. Müller Thurgau, akostné 2016
Víno z odrody Müller-Thurgau je jemnej muškátovo-ovocnej vône, stredne plnej a harmonickej chute. Je príjemne pitelné, nenáročného a sviežeho charakteru. Je ideálny k úpravám sladkovodných rýb, s jemnými omáčkami, bielemu mäsu na prírodno .
Výborný k cestovinám, k lososovi, zeleninovým a ovocným šalátom, studeným predjedlám a k ovocným dezertom.
2. Veltlínske červené skoré, akostné 2016
Veltlínske červené skoré dáva jemne ovocné vína s tónmi domáceho ovocia a pikantnou kyselinkou.
3. Svätovavrinecké rosé, akostné 2016
Víno z odrody Svätovavrinecké sa vyznačujú vyššou farebnou intenzitou. V tomto rosé možno nájsť najmä stopy lesných plodov.
4. PREZIDENT, značkové 2016 (polosladké)
Odrodová skladba tohto vína je: 40% Veltlínske zelené, 40% Chardonnay a 20% Pálava.
Odporúčame ho podávať k hydinovým šalátom z bieleho mäsa, k paštétam z hrabavej hydiny. V polosuchej, či polosladkej podobe niet lepšieho spoločníka aj k nedeľňajšiemu dezertu.
5. Veltlínske zelené, neskorý zber 2016
Víno odrody Veltlínske zelené je aromatické, s charakterom domáceho ovocia, mandľovou arómou, tónmi lipového kvetu, špargle a zeleného hrášku. Má veľmi dobrú chuťovú plnosť a pikantnú kyselinku.
6. CONTESSA, značkové 2015
Príjemné červené cuvée z modranského chotára. Možno ho podávať k tmavému mäsu, nejde však o ťažké víno, preto sa hodí aj k tmavej hydine. Odporúčame podávať ho k morke, husi, či kačici. Podobne sa priatelí s tvrdými a zrejúcimi syrmi.