Pét Nat 2022
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Zlatý roh |
Odroda | Cuvée |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Malokarpatská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2022 |
Servírovacia teplota (°C) | 4-6 |
Farba vína | Oranžové |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 11,00% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Farba tohto Pét Nat je v tónoch dozrievajúcich čerešní. Vo vôni čerstvé, svieže, ovocné, prevláda lesná jahoda, ľahko florálne a v závere linka vlhkého vápenca. V chuti suché, čisté, živé, so sviežou kyselinou. Zábavné, ľahšie, dobre piteľné s chuťou červeného ovocia v závere jemné čerešňové tóny.
Zloženie odrôd : Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon, Modrý portugal
Nečírené a nefiltrované.
Zlatý roh
V Zlatom rohu počas výroby vína dbajú na to aby výsledný produkt dôveryhodne reprezentoval svoj pôvod. Každá vinica je špecifická, má neopakovateľnú polohu, pôdne zloženie a expozíciu. Každý ročník je unikátny a nikdy sa nebude opakovať. Víno je skrátka osobnosť, ktorá u nich požíva veľký rešpekt.
Termín zberu jednotlivých odrôd je dôsledne vybraný s ohľadom na jeho ideálnu zrelosť a zachovanie života a energie plodov vo výslednom víne.
Hrozno zbierajú ručne do malých debničiek. Fermentácia muštu a zrod vína prebieha v nádobách, v ktorých následne víno aj zreje na kvasničných kaloch. Používajú len nádoby vyrobené výlučne z prírodných materiálov ako je drevo, keramika alebo kameň.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.