Pinot Noir Yarden 2006
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Golan Heights Winery |
Krajina pôvodu | Izrael |
Oblasť pôvodu | Golan Heights |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2006 |
Servírovacia teplota (°C) | 9-13 |
Farba vína | Červené |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 2 |
Golan Heights Winery
Golan Heights Winery je názov Izraelského vinárstva sídliaceho v mestečku Kacrin v kopcovitej oblasti Golanských výšin. Je to tretie najväčšie Izraelské vinárstvo. V roku 2012 bolo vinárstvo vymenované prestížnym časopisom Wine Enhusiast Magazine za svetové vinárstvo roka. Výroba vína dosiahla v roku 2008 6 miliónov fliaš, z toho 30% išlo na export. Šéfom vinárstva je rodák a odborník z Napa Victor Schoenfeld a firma zamestnáva 110 ľudí.
Izrael
Izrael má celkovú výmeru viníc iba 4 000 ha, podnebie je stredozemné a púštne. Najviac pestované odrody: Cabernet sauvignon, Clairette, Grenache, Muscat d'Alexandrie, Sauvignon blanc, Sémillon. Vinohradnícke oblasti štátu Izrael sú: Zefat, Zichron-Jacob, Richon-le-Zion, Allah a Beersheba.
Vinič rastie na všetkých typoch krajiny, od plošín, cez stredomorské pobrežné nížiny až k úbočiam vysokých hôr. Pôdne typy veľmi varírujú. Riečne naplaveniny sa striedajú s piesčitými pôdami pobrežných oblastí.
Vo veľkých kvantách sa vyrábajú sladké, ťažké alkoholizované vína, ale dôraz sa už kladie na výrobu ľahších stolových vín. Vinice sa začínajú vysádzať na svahoch pohorí, hrozno sa oberá pri nižších koncentráciách cukru a mušt fermentuje pri nižších teplotách. Takto vyrobené vína sa začínajú fľašovat včasnejšie, pokiaľ sa vyznačujú hroznovým a sviežim charakterom.
Pred rokom 1987 neboli izraelské vína tak čisté. Až od tohto času sa objavujú význačné vína. Najpozoruhodnejšie z nich sú Gamba Cabernet sauvignon a Yarden Sauvignon blanc, obe z vysokopoložených viníc na Golanských výšinách, kde teploty v polovici leta len vzácne stúpajú nad 25 °C. Obe vína sú plné "ovocnej" chuti.
Charakteristika:
V chuti má maliny, černice, čerešne a divé bobuľové ovocie s náznakom bylín. Víno má hlbokú purpúrovo červenú farbu a plne ovocnú vôňu.
Víno a jedlo:
Podávajte k silne ochuteným jedlám, cestovinám, pizze, mäsovým jedlám napr.: grilovaným hamburgerom a stejkom.