WINESHOP.SK SA SŤAHUJE NA VINO.SK!

Viac funkcií, prehľadnejšia stránka a hlavne ešte viac vína!


(Vstupom na stránku potvrdzujete, že máte aspoň 18 rokov)
Nechajte nám svoj email a už Vám neuletí žiadna ponuka!
Košík ( )

Primitivo 6fl.

Viac informácii
Výrobca vína Wineshop.sk
Odroda Primitivo
Krajina pôvodu Taliansko
Oblasť pôvodu Puglia
Balenie (Litrov) 6x0.75
Servírovacia teplota (°C) 15-17
Farba vína Červené
Siričitany Víno obsahuje siričitany
Minimálny počet kusov 1
Dostupnosť:Skladom
Do 48 hodín u vás
85,00 €

V tomto degustačnom výbere si predstavíme odrodu Primitivo. Prečo sa hovorí tejto odrode Primitivo? Pretože je vo všetkých ohľadoch dopredu, kvitne, zafarbuje hrozno aj dozrieva veľmi skoro. Zber Primitíva prebieha od polovice augusta najneskôr do polovice septembra. Názov odrody je odvodený od latinského "primativus" alebo talianskeho "primaticcio", v oboch prípadoch znamenajúce "skoro dozrievajúce". Historickým strediskom odrody Primitivo je v Apúlii mestečko Gioia del Colle. Práve tu na konci 18. storočia vysadil Don Francesco Filippo Indellicati prvú vinicu venovanú iba Primitívu a odtiaľto sa následne začala odroda šíriť naprieč regiónom.

Pôvod odrody Primitivo bol dlho zahalený tajomstvom, ako je tomu aj u rady iných odrôd. Až v roku 1967 urobil profesor Austin Davis z kalifornskej univerzity UC Davis objav a potvrdil, že Primitivo je geneticky totožné s odrodou Zinfandel. Zinfandel z Kalifornie a Primitivo z Puglie sú obľúbenými červenými variáciami každého milovníka mocných, plných a zároveň podmanivo ovocných vín na celom svete.

Ešte pred niekoľkými desaťročiami sa obe krajiny hrdo hlásili k pôvodu danej odrody, no výskumy v posledných rokoch dokázali že prvotný zrod odrody neprislúcha ani jednej z nich. V Taliansku prvé písomné záznamy o Primitive pochádzajú z roku 1870. Podľa niektorých dokumentov sa Primitivo dostalo do Puglie z východného pobrežia Jadranu. V Spojených štátoch sa prvé zmienky o Zinfandele datujú v polovici 19. storočia a až do šesťdesiatych rokov minulého storočia bol Zinfandel považovaný za čisto "americkú odrodu". V roku 1967 si profesor Austin Goheen pri návšteve Talianska všimol podobnosť Primitiva a Zinfandelu. Po niekoľkých rokoch výskumu bol v roku 1972 potvrdený ich rovnaký genetický profil. V roku 1976 sa prvý krát zdokumentovala podobnosť oboch odrôd s chorvátskou varietou Plavac Mali.

V roku 1982 profesor Goheen potvrdil, že sú veľmi podobné, avšak nie identické. Plavac Mali bol z najväčšou pravdepodobnosťou len jedným z rodičov oboch odrôd. Po mnohých rokoch výskumu bola v roku 2001 na pobreží Dalmácie vo vinohrade Ivica Radunica v Kaštele objavená odroda Crljenak Kaštelanski. Jej genetické rozbory dokázali kompletnú identitu so Zinfandelom i Primitivom. Tým bol po dlhých desaťročiach skompletizovaný rad vín “ZPC“ – Zinfandel, Primitivo a Crljenak Kaštelanski.

Za posledné desaťročie sa výsadba Primitíva v Apúlii zvýšila o slušných 40% a dnes dosahuje viac ako 11 000 hektárov viníc. Chuť a celkový prejav vína je v značnej miere podmienený zrelosťou hrozna, s čím priamo súvisí lokalita pestovania. Červené ovocie s dominanciou malín je typické pre chladnejšie oblasti. Zrelé čierne bobuľoviny a korenisté tóny sú znakom zrelšej suroviny z teplejších oblastí.

Set obsahuje:

1. Varvaglione - Primitivo Puglia "12 e mezzo" organic IGP 2018
2. Tormaresca - Neprica Primitivo 2019
3. Conti Zecca - Primitivo 2014 archív
4. Varvaglione - Primitivo di Manduria "Papale" DOP 2019
5. Terre di Campo Sasso - Primitivo di Manduria DOC 2019
6. Ionis - Primitivo di Manduria ABBASC DOP 2018


Degustačný set je možné zakúpiť aj v darčekovom balení -
štýlovej drevenej bedničke na 6 fliaš.

1. Varvaglione - Primitivo Puglia "12 e mezzo" organic IGP 2018

Intenzívna červená farba s fialovým odleskom. V aromatike vystupujú svieže tóny ríbezlí, černíc s príjemným nástupom muškátového oriešku, pelendreku, vanilkovej čokolády. Nižší level alkoholu je pekne naviazaný na sviežu kyselinku, ktorá dotvára vyváženú a dlhú ovocnú dochuť.

2. Tormaresca - Neprica Primitivo 2019

Delikátna a ľahšia podoba Primitiva. Čarovná vôňa kôstkového ovocia a byliniek. Svieža a elegantná chuť s finesou a expresivitou. Hladké taníny a minerálny záver. Kvalitné červené víno s prirodzeným prejavom.

3. Conti Zecca - Primitivo di Salento 2014 archív

Chuť je príjemne tanínová, pekne vyvážená a kopíruje vôňu. Veľmi príjemné víno na každý deň. Víno rubínovočervenej farby s viskóznym okrajom. V jeho chuti pociťujeme príjemné stopy kôstkového ovocia a korenisté tóny červenej papriky na pozadí.

4. Varvaglione - Primitivo di Manduria "Papale" DOP 2019

Víno s jasne rubínovo červenou farbou s fialovými odleskami. Vôňa je príjemne intenzívna, plná červeného a čierneho ovocia, ako sú ríbezle, černice a čerešne. Chuť vína je komplexná, mäkká a dlhotrvajúca.

5. Terre di Campo Sasso - Primitivo di Manduria DOC 2019

Hlboká tmavá farba s purpurovohnedým okrajom. Vo vôni vystupuje tmavé bobulové ovocie - černice, maliny a čerešne. V chuti je toto víno plné zrelého ovocia s dlhou dochuťou a peknou uhladenosťou. Toto primitivo zrelo 6 mesiacov v dubových sudoch.

6. Ionis - Primitivo di Manduria ABBASC DOP 2018

Sýte červené, rubínovo sfarbené víno, zložité s výraznou aromatikou. Jeho vôňa predstavuje sladkú vanilkovú arómu kombinovanú s osobitnou vôňou ovocného džemu slivky. Výsledkom je výrazné víno na podnebí silné, ale napriek svojmu vysokému obsahu alkoholu veľmi vyvážené. Veľmi dlhá persistencia.

Write Your Own Review
Chystáte sa hodnotiť: Primitivo 6fl.
Vaše hodnotenie:
Dajte vedieť ostatným váš názor a získajte zľavu 5%

Taliansko

Taliansko ročne vyprodukuje 1/3 svetového vína, to znamená asi 45-50 miliónov hektolitrov. Taliansko možno rozdeliť na týchto päť vinohradníckych regiónov: Stredné Taliansko - západ, Stredné Taliansko - východ, Severozápadné Taliansko, Severovýchodné Taliansko, Južné Taliansko a ostrovy.

1.
Stredné Taliansko - západ
Leží medzi Apeninami na severe a východe a Tyrrhenským morom na západe. Letá sú dlhé a veľmi suché, zimy menej drsné ako v severnom Taliansku. Teplo a nedostatok vlahy môžu byť problémom počas vegetačného obdobia.  Vinice obyčajne ležia na svahoch hôr, kde majú dostatok slnka a vlahy. Rozmiestňujú sa rozvážne podľa nadmorskej výšky, aby sa kompenzovali horúčavy, modré odrody do výšky 550 ma biele odrody do výšky 700 m. Čím vyššie sa nachádza vinič, tým dlhšie je obdobie dozrievania a hrozno má vyššiu kyslosť. 

V posledných rokoch sa značne experimentuje, hlavne v Toskánsku s klasickými francúzskymi odrodami, najmä s Cabernet sauvignonom. Tie sa používajú s tradičnými odrodami viniča ako Sangiovese a samostatne. Výsledkom sú, aj keď netypické pre oblasť, pravdepodobne najúžasnejšie vína tohto druhu v Taliansku a veľké vína ako Sassicaia a Tignanello, uznávané ako vína svetovej triedy.
Tradičnou špecialitou je sladké biele vin santo, vyrobené z hrozna typu passito vysušeného na slamených podložkách. Zreje až 6 rokov, často s využitím systému solero.

2. Stredné Taliansko - východ
Oblasť sa tiahne pozdĺž pobrežia Jadranského mora, od Molise na juhu smerom hore k Emilia-Romagna. Vplyvom Stredozemného mora sú letá obyčajne suché a horúce, sú výrazne horúcejšie, ak cestujeme smerom na juh, a zimy sú chladné. V hornatých krajoch mikroklímu ovplyvňuje výška a poloha. Najlepšie vinohrady sa nachádzajú na miestach s dobrým drenážnym systémom, na úpätí hôr, ale vinohradníctvo je
rozšírené na každom type terénu, s vysokou koncentráciou na plochých rovinách, najmä pozdĺž údolia Pádu v Emilia-Romagna, kde sa dopestuje hojne hrozna.

Využíva sa tu široké spektrum vinohradníckych praktík a vinárskych techník. Veľa zmesných vín s veľkoobjemovou produkciou pochádza odtiaľto, ale niektorí výrobcovia zachovávajú najcennejšie tradície a rozširujú ich pomocou moderných metód.

3. Severozápadné Taliansko
Severozápadné Taliansko, chránené zo severu a západu Alpami a Ligúrskym morom z juhu, tvoria provincie Piemont, Ligúria, Lombardia a Valie d'Aosta. Zimy sú tuhé, s častými inverznými hmlami, ktoré vystupujú z údolí. Letá sú horúce, hoci nie príliš a v tomto období roka môže hrozno poškodiť krupobitie. Dlhé obdobia jesene umožňujú s úspechom pestovať neskoro zrejúcu odrodu viniča Nebbiolo. Oblasť tvoria vrchy, predhorie (Piemont znamená predhorie) a údolie najdlhšej talianskej rieky - Pádu. Vinič sa pestuje na úbočiach, kde je vytvorený dobrý drenážny systém a dostatok slnečného svetla. V klasických oblastiach ako Barolo je vinicami pokrytý každý svah otočený na juh, zatiaľ čo v Lombardii sa mnohé vinohrady nachádzajú na bohatých údolných nivách v údolí Pádu.

Významné červené vína regiónu trpeli v minulosti dlhým uchovávaním vo veľkých drevených kadiach, pretože mnohí pestovatelia plnili vína do fliaš len pri predaji vína. Tieto praktiky oxidovali víno. V súčasnosti sa mnohé vína fľašujú v optimálnom čase, hoci sa nedosiahla všeobecná zhoda v otázke najlepších ležiackych nádob. Použitie uzavretých tankov pre vína sladkého, hroznového štýlu z Asti bolo úspešné a tieto vína sa dobre predávajú na medzinárodných trhoch. Niektoré z výrobní spumante vyrohili suché šumivé z odrôd Pinot a Chardonnay pomocou méthode champenoise a získali šumivé vína vynikajúcej kvality.

4. Severovýchodné Taliansko
Severovýchodné Taliansko je ohraničené Dolomitmi na severe a Adriatickým morom na juhu. Podobne ako na severozápade sú letá horúce a zimy studené a drsné, s hmlou sú problémy menšie a krupobitie býva častejšie. Počasie sa z roka na rok nepredvídateľne mení, takže udanie ročníka je dôležité, zvlášť pri červených vínach.  Vinice sa nachádzajú na mnohých miestach, od strmých úbočí pohorí v Tridentsko-Hornej Adiži až po ploché, údolné nivy vo Veneto a Friuli-Venezia Giulia. Najlepšie vinohrady sú vždy situované na kopcovitom vidieku.

Väčšina vinohradov je na ľadovcových morénach - krupicovitej zmesi piesku, štrku a nánosov naplavených v dobe ľadovej. Pôdy sú väčšinou ílovité alebo piesočnato-ílovité a najlepšie miesta sú slieňové a bohaté na vápnik. Ľahká, kamenistá pôda v Južnom Tirolsku sa vplyvom počasia rýchlo vyluhuje, a preto sa každoročne musia do nej pridávať hnojivá. Severovýchod priviedol Taliansko k modernejším vinárskym technikám a k experimentovaniu so zahraničnými odrodami viniča. Bola to prvá oblasť, ktorá uskutočnila fermentáciu pri nižších teplotách a spočiatku získané vína boli tak čisté, že stratili svoj prirodzený charakter. Súčasné experimenty sú zamerané na zvýšenie intenzity chuti použitím dreva z nového duba.

5. Južné Taliansko a ostrovy
Oblasť zahŕňa južné kraje na pevnine Apúlia, Kampánia, Basilicata a Kalábria, ako aj ostrovy Sicília ďalej na juhu a Sardínia na západe cez Tyrrhenské more. Doteraz najteplejšia a najsuchšia oblasť v Taliansku, hoci pobrežné časti a ostrovy ovplyvňujú prímorské vetry.  Väčšina kraja je kopcovitá alebo hornatá, vinice nájdeme na rovinách a miernych svahoch v Apúlii. Najlepšie miesta sú vždy na vyššie položených svahoch obrátených na sever, kde má vinič menej slnka a prospieva mu zmierňujúci úcinok výšky, čím sa zaručuje dlhšie vegetačné obdobie.

Pôda je prevažne vulkanická a žulovitá, ale s niekoľkými izolovanými vrstrvami ílu a kriedy. Táto oblasť s Midi vo Francúzsku je hlavným zdrojom európskeho neslávneho "vínneho jazera". Napriek tomu však výrobcovia používaním kvalitnejších odrôd viniča, dopestovaného vo vyššIch polohách, vyrábajú vína štandardné a v štýle, ktorý si zaslúži pozornosť.

Wineshop.sk

Pod touto značkou vám prinášame rôzne degustačné sety, darčekové balenia a špeciálne produkty.