Rizling vlašský, neskorý zber 2013
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Martin Pomfy |
Odroda | Rizling vlašský |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Malokarpatská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2013 |
Servírovacia teplota (°C) | 11-13 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 6 |
Farba vína je intenzívna, naznačujúca skvelú vyzretosť hrozna. Môžeme v nej spozorovať zlatistý tón zo zelenkavým odleskom. Aróma vína je elegantná, potenciálna, harmonická a lahodná. Nájdeme v nej prezreté žlté ovocie, medovosť a tóny tropického ovocia. Chuť vína kopíruje aromatické vnemy, pričom je elegantná, plná a dlhá.
Martin Pomfy
Martin Pomfy založil svoje vinárstvo v roku 2001 s úmyslom produkovať sudové vína, tento zámer sa mu podaril a posunul svoje vinárstvo k prívlastkovým a výberovým vínam. Jeho Cabernet Sauvignon Rosé ocenili tento rok v Paríži na prestížnej výstave zlatou medailou. Ako sám hovorí je fanatikom do výroby vína. V súčasnosti sa vinárstvo snaží produkovať moderné vína s minimom zásahov pri ich výrobe.
Technológia spracovania ktorou vinár používa pre surovinu prevažne z juhu Slovenska je zaujímavá tým, že používa kryomaceráciu ktorá dokáže poskytnúť z révy to najlepšie čo obsahuje. Zaujímavosťou je že vína z vinárstva Mavin sa vyznačujú veľmi nízkym zvyškovým cukrom.
Rozsah produkcie vinárstava Mavin sa pohybuje na úrovni od 300 do 500 tisíc litrov ročne. Tento rok podľa slov Martina Pomfyho je úroda problematická a hrozno obsahuje vzhľadom na poveternostné podmienky veľmi vysoké kyseliny preto bude zrejme technológia spolu so skúsenosťami vinárov rozhodujúcim faktorom pri výrobe tohto ročníka. Sortiment prívlastkových produktov vinárstva Mavin predstavuje kvalitné vína s potenciálom a významne dopĺňa slovenský vinársky trh.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno vieme dodať aj v štýlovej drevenej bedničke.