Rulandské modré Blanc cuvée, neskorý zber 2012
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca vína | Repa winery |
Odroda | Cuvée |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2012 |
Servírovacia teplota (°C) | 11-13 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 6 |
Repa winery
Nemalou súčasťou pre dosiahnutie vysokej kvality vín sú technologické zariadenia na spracovanie hrozna a ošetrovanie vína. Zakúpená technológia je úplne nová a spĺňa všetky kvalitatívne kritériá pre výrobu špičkových vín. Spomenieme aspoň šetrný pneumatický lis, nerezové nádrže s automatickým riadením kvasného procesu. Spoločnosť Repa winery verí, že ich produkty oslovia nielen jednoduchým a moderným dizajnom, ale najmä svojou kvalitou, ktorá je prvoradá.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
(Rulandské modré, Rulandské biele)
Pinot noir v bielom prevedení zaujme už na prvý pohľad svojou jantárovou farebnosťou s pomarančovým nádychom. Táto modrá odroda hrozna v bielom šate ponúka okrem netradičnej farby ešte nevšednejšie vône. Dominantná je šťavnatá vôňa lesných jahôd, ktorá prechádza až do opojnej vône fíg a na konci spektra možno badať aj arómu vlašských orechov. Pikantnosť tohto vína podčiarkuje svieža kyselina, ktorú príjemne dopĺňa jemný zvyšok neprekvaseného cukru.
Vínohradnícka oblasť: Južnoslovenská
Vinohradnícky rajón: Strekovský
Vinohradnícka obec: Dvory nad Žitavou
Vinohradnícky hon: Viničný vrch
Cukornatosť hrozna: 22 ºNM
Zvyškový cukor: 5 g/l
Obsah kyselín: 6,5 g/l