ZÍSKAJTE 5% ZĽAVU NA PRVÝ NÁKUP!


Nechajte nám svoj email a okrem toho, že Vám už neuletí žiadna skvelá ponuka, pošleme Vám kód so zľavou na Vašu prvú objednávku.

(Vstupom na stránku potvrdzujete, že máte aspoň 18 rokov)
Košík ( )

Sauvignon Blanc Clos Henri 2011

Viac informácii
Zvyškový cukor suché
Výrobca vína Clos Henri
Odroda Sauvignon Blanc
Krajina pôvodu Nový Zéland
Oblasť pôvodu Marlborough
Balenie (Litrov) 0.75
Ročník 2011
Servírovacia teplota (°C) 9-13
Farba vína Biele
Siričitany Víno obsahuje siričitany
Minimálny počet kusov 2
Dostupnosť:Vypredané
Zostáva len 0
Do 48 hodín u vás
40,62 €

Podľa francúzskej tradície, sú vinohrady vysadené na husto v menších skupinách, vďaka čomu sa víno lepšie štepí a okysličuje. Mladé vína sú umiestnené na ílovitej a štrkovej pôde z rieky Waihopai. Víno fermentuje v nerezových nádržiach aby si zachovalo ovocnú eleganciu a chuť. Následne zreje na jemnej usadenine od 4 do 6 mesiacov. Aróma je plná zrelého ovocia, na podnebí cítiť decentné ovocie a príjemnú sviežosť. Víno si drží suchý koniec. Vhodné na 2-3 ročné archivovanie.

Clos Henri

Clos Henri je novozélandské vinárstvo s koreňmi vo Francúzsku, sídliace v známej oblasti Marlborough. Vínu sa vo firme venuje už v poradí desiata generácia vinárov. 

Oblasť Marlborough je najslnečnejší región Nového Zélandu, s dlhými suchými obdobiami, čo akumuluje v hrozne výraznú arómu. Noci sú tu však chladné a vďaka tomu si hrozno uchováva prirodzene vysokú kyslosť. Viniče vinárstva majú rozlohu 109 hektárov a vyznačujú sa troma unikátnymi typmi pôdy. 

Hlavnými odrodami vinárstva sú Sauvignon Blanc a Pinot Noir. Od roku 2013 je celá produkcia organická.


Write Your Own Review
Chystáte sa hodnotiť: Sauvignon Blanc Clos Henri 2011
Vaše hodnotenie:
Dajte vedieť ostatným váš názor a získajte zľavu 5%

Nový Zéland

Nový Zéland má 36 000 ha rodiacich viníc a ako jedna z mála krajín ich plochu neustále zväčšuje. 

1. Severný ostrov
Severný ostrov má chladný prímorský typ podnebia, priemernými teplotami podobný podnebiu v Bordeaux. Zrážky sú celkove oveľa vyššie, v rozsahu od prijateľných 760 mm v oblasti zálivu Hawkes k nadmerným 1 600 mm v Northlande. Rozhodujúce obdobia jesene sú zriedka suché; výdatné dažde a vysoká vlhkosť spôsobujú zničenie hrozna a vznik hniloby.
Podľa kalifornského systému sumarizácie teplôt, najdôležitejšou vinohradníckou oblasťou na ostrovoch sú regióny zaradené do oblasti I (menej ako 2 500 denných stupňov Celsia).

Väčšina viníc sa nachádza na rovinatých územiach, ktoré sa ľahko obrábajú. Vinič je aj na niektorých na sever obrátených svahoch v Aucklande a Te Kauwhata; tie poskytujú lepší drenážny systém a dlhší čas intenzívneho slnečného svitu.

Nájdeme tu rôzne typy pôd, od plytkých ílov na piesočnato-hlinitej základovej pôde v Northlande, cez ťažkú, ílovitú zem na hlinitom podklade vo Waikato alebo aluviálnu ílovitú zem na piesočnatej či vulkanickej základovej pôde v oblasti Poverty Bay, k ílovitej pôde a aluviálnym pieskom na štrkovitom alebo vulkanickom podklade v oblasti Hawkes Bay. Slabý drenážny systém je spoločným znakom väčšiny pôd, hoci tie v Hawkes Bay sú v tomto ohľade ľahšie a lepšie.

Zber úrody sa začína v marci a v apríli, 6 mesiacov pred zberom vo vinohradníckych oblastiach na severnej pologuli. Hoci dôraz sa kladie na vysokokvalitné odrody ako Chardonnay, Sauvignon blanc, Cabernet sauvignon a Pinot noir, stále dominuje Müller-Thurgau napriek tomu, že veľa z neho sa v rokoch 1983 až 1986 vyklčovalo. Spracováva sa tradične v polosuchom štýle spätným sceľovaním so sladkým, nevykvaseným, sterilizovaným hroznovým muštom. Väčšina vinárskych podnikov je typu "boutique" s veľmi malými, ale dobre zariadenými budovami. Často majú značkové sudy z nového duba a obmedzujú produkciu na limitované série vysokokvalitných odrodových vín. Na druhom konci spektra sú dve veľké vinárske spoločnosti, ktoré produkujú asi 85 % všetkých vín na Novom Zélande. 

2. Južný ostrov
Južný ostrov, južný z dvoch hlavných ostrovov Nového Zélandu, leží 16 900 km na severovýchod od Antarktídy.

Priemerné teploty sú najvyššie počas vegetačného obdobia v oblasti Marlborough, ktorá má často najviac hodín slnečného svitu v krajine. Ako sa posúvame smerom na juh, stredné teloty postupne klesajú a sú obyčajne nižšie ako na Severnom ostrove alebo v Bordeaux. Zrážky sú rozmanité, ale zväčša nižšie ako na Severnom ostrove, v rozmedzí od 610 do 760 mm v Marlborough a v Canterbury a 990 až 1240 mm v Nelsone. Vytrvalé teplé a suché severozápadné vetry spôsobujú sucho a ničia mladé lístky v oblasti Marlborough.

Väčšina viniča sa pestuje na rovinatých alebo jemne zvlnených územiach. Kopce a pohoria ostrova chránia vinohrady na východnej strane pred výdatnými jesennými dažďami, ktoré často zničia vinice v Nelsone. Pôdy sú veľmi rôznorodé, od zväčša ílovitých v Nelsone, cez nánosové aluviálne pôdy na štrkovitom základe v oblasti Marlborough a v časti Canterbury až k vulkanickým, sprašovým, kriedovým, často bohatým na vápenec, ílovitým pôdam v ostatných častiach Canterbury. Tieto pôdy majú väčšinou lepší drenážny systém ako na Severnom ostrove.

Zber úrody sa začína v marci a v apríli, 6 mesiacov pred zberom vo vinohradníckych oblastiach na severnej pologuli. Vinohradníctvo Južného ostrova sa v skutočnosti začalo rozvíjať až v sedemdesiatych rokoch, je technologicky na úrovni, s viničom vysadeným v širokých radoch, ktoré dovoľujú mechanizovaný zber a obrábanie.

Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.

Víno vieme dodať aj v štýlovej drevenej bedničke.