Sauvignon blanc - made in SLOVAKIA /6 fl./
Výrobca | Vino.sk |
---|---|
Odroda | Sauvignon Blanc |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Balenie (Litrov) | 6x0.75 |
Servírovacia teplota (°C) | 9-11 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Ochutnajte skvelé vína z odrody Sauvignon blanc od popredných slovenských výrobcov. Sauvignon je vďaka svojej sviežosti ideálnou odrodou na spríjemnenie letných dní...Egreše, kiwi, limetky, ale aj čerstvo pokosená tráva a žihlava - to všetko môžete nájsť v tomto výbere. Na zdravie!
Set obsahuje:
1. Rodinné vinárstvo Korbaš - Sauvignon, D.S.C 2016
2. KARPATSKÁ PERLA - Sauvignon VARIETO, neskorý zber 2015
3. Repa winery - Sauvignon Vulcanic D.S.C Čajkov 2015
4. Fedor Malík a syn - Sauvignon blanc, 2016 (polosuché)
5. Vinárstvo Berta - Sauvignon, akostné odrodové 2016
6. Mrva & Stanko - Sauvignon, Čachtice, neskorý zber 2016
Víno je možné dodať aj v drevenej bedni, ktorú zakúpite tu.
Vino.sk
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
1. Rodinné vinárstvo Korbaš - Sauvignon, D.S.C 2016
Intenzívna ovocná aromatika tohto Novozélandského Sauvignonu vykazuje typické znaky Marlborough: list čiernej ríbezle, egreš, trošku limetky. Chuť je dobre stavaná, šťavnatá a minerálna - ako sme pri tejto oblasti zvyknutí. Počkať! Že to nie je víno z Nového Zélandu, ale zo Slovenska? Áno, máte pravdu, tento Sauvignon naozaj pochádza od nás. A každým jedným dúškom Vás presviedčí, že limity nášho terroir ešte v skutočnosti nepoznáte. Je to rarita, alebo skôr záblesk budúcnosti?Posúďte sami.
2. KARPATSKÁ PERLA - Sauvignon VARIETO, neskorý zber 2015
Víno so sviežou zlatožltou farbou. Vo vôni nájdeme dotyk egrešov a letných jabĺk. Vyvážená harmónia vône a chuti s osviežujúcimi kyselinami.
3. Repa winery - Sauvignon Vulcanic D.S.C Čajkov 2015
Už názov napovedá, že hrozno, z ktorého bolo vyrobené toto „teroirové“ víno, sa urodilo na vulkanickej pôde konkrétne v Čajkove pod štiavnickými vrchmi. Tu sa časť chotára nachádza na tufoch a tufitoch, ktoré sa podpísali aj pod charakter tohto Sauvignonu. Bylinná vôňa sa na začiatku prelína s tónmi egrešu a zelenej vinohradníckej broskyne. V koncovke je dominantný minerálny prejav, ktorý bude intenzívnejší po dlhšom zrení vo fľaši. Chuť je veľmi svieža s pikantnou kyselinou a príjemnou sviežou dochuťou.
4. Fedor Malík a syn - Sauvignon blanc, akostné odrodové 2016 (polosuché)
Víno z ťažkej hlinitej pôdy, krištáľovo iskrivé, žihľavovo-trávičkové, nežne lahodné, plné fantázie a radostného popíjania. V dochuti citrusovo šteklivé a nezabudnuteľné. Vhodné k ľahkým jedlám, zeleninke a ovociu, alebo len tak na rozkošnícke pondelkové pochlipkávanie. Alebo aj v utorok a stredu.
5. Vinárstvo Berta - Sauvignon, akostné odrodové 2016
Víno svetlejšej žlto-zelenkavej farby. Vôňa má jemný bylinno-ovocnýcharakter, a to najmä zrelých egrešov, plodu bielej ríbezle a vinohradníckej broskyne. Chuť je svieža a vynie sa v nádychu nelúpaných citrusových plodov, egreša a ľahkej limetkovo-korenistej dochuti.
6. Mrva & Stanko - Sauvignon, Čachtice, neskorý zber 2016
Víno žltozelenej farby, s bohatou vôňou ovocno-rastlinných tónov, najmä zrelých egrešov, zelenej broskyne, žihľavy a lúčneho medu. Víno s výrazným chuťovým vnemom, s dominujúcou chuťou egrešov, žihľavového extraktu a dužiny grapefruitu, s vábivými kyselinami a vyrovnanou, jemne korenistou dochuťou.Fľašová zrelosť: 1 - 2 roky