Slovenské "Vlašáky" 6fl.
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Vino.sk |
Odroda | Rizling vlašský |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Bordeaux - Cotes de Bourg |
Balenie (Litrov) | 6x0.75 |
Servírovacia teplota (°C) | 7-11 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Pripravili sme pre Vás degustačný set, ktorý ocenia najmä milovníci odrody Rizling vlašský. V tomto degustačnom sete môžete nájsť "Vlašáky" od viacerých popredných slovenských vinárov. Rizling vlašský dáva v dobrých polohách typické odrodové vína, s mierne zvýšeným obsahom kyselín, často s jemným odrodovým buketom a vôňou pripomínajúcou horké mandle. Na vápenatých pôdach má jemnú vôňu podobnú lipovému kvetu. Ochutnajte!
Set obsahuje:
1. Rodinné vinárstvo Kasnyik - Rizling vlašský malý strapec 2019
2. Tajna Vineyard & Winery - Rizling vlašský Sur lie 2017
3. Male divy - Rizling vlašský 2019
4. Domin & Kušícký - Rizling vlašský BIO 2018
5. Rodinné vinárstvo Korbaš - Rizling vlašský 2019
6. Šimonovič - Rizling vlašský 2019
Vína je možné dodať aj v drevenej bedni, ktorú zakúpite tu.
Vino.sk
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
1. Rodinné vinárstvo Kasnyik - Rizling vlašský malý strapec 2020
Víno s jemným odtieňom zlatožltej farby. Lahodiaca expresívna vôňa ponúka citrusovo jablkovo hruškové tóny s jemným dotykom kvetenstva. V chuti plné, šťavnaté, dobrá štruktúra, podporené ľúbivou kyselinkou.
2. Tajna Vineyard & Winery - Rizling vlašský Sur lie 2017
Elegantný, jasný, slamovožltý farebný odtieň. V nose pikantná vôňa feniklu, suchej grepovej kôry a dužiny jadrového ovocia. Chuť vína je výraznejšia a súčasne harmonická s vôňou, podporená akurátnou ovocnou kyselinou. Kvasenie aj zrenie prebiehalo v dubových sudoch pri dlhšom kontakte s kvasinkami. Okrem stopy vlašských orechov zanecháva v ústach lahodnú notu vanilky a pomletých klinčekov.
3. Male divy - Rizling vlašský 2019
Zrodený na žulových svahoch vinohradníckeho honu Šajby, je tým správnym predstaviteľom tohto terroiru. Unikátna poloha, klíma, ale aj podpora jeho zretia v sude z malokarpatského dubu, ponúka originálne a špecifické prejavy vo vôni i chuti.
4. Domin & Kušícký - Rizling vlašský BIO 2018
Hrozno pochádza z honov Viničky I a II vo Veľkom Krtíši. Vlašák s ľahkým telom a príjemnou sviežosťou. Citrusovo - jabĺčková chuť s pikantnou kyselinkou a minerálnym záverom.
5. Rodinné vinárstvo Korbaš - Rizling vlašský 2019
Víno žlto zelenkavej farby. Aromatika grepovo citrusová, veľmi svieža. Chuť verne kopíruje arómu a je ľahká a svieža. Hodí sa k šalátom s kuracím mäsom.
6. Šimonovič - Rizling vlašský 2019
Svetložltá farba. Vôňa pražených orieškov, domáceho záhradného jabĺčka, jemné tóny korenia v pozadí. Chuť je svieža a šťavnatá, plná ovocia.