Super Sauvignony z Nového Zélandu 6fl.
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Vino.sk |
Odroda | Sauvignon Blanc |
Krajina pôvodu | Nový Zéland |
Oblasť pôvodu | Rôzne |
Balenie (Litrov) | 6x0.75 |
Servírovacia teplota (°C) | 11-13 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Ochutnajte krásne svieže novozélandské Sauvignony. Geografická vzdialenosť a iný prístup k výrobe sa prejaví v každom dúšku. A aj keď túto odrodu dobre poznáme, vína od protinožcov nás neprestanú prekvapovať. Iné je všetko: farba, vôňa aj chute. Presvedčte sa o tom prostredníctvom degustačného setu zostaveného z vín od šiestich rôznych výrobcov.
Deagustačný balík obsahuje :
1. Saint Clair - Vicar’s Choice Sauvignon blanc 2023
2. Rimapere - Sauvignon blanc 2022
3. Odd One Out - Sauvignon blanc 2023
4. Sileni - Sauvignon blanc Cellar Selection 2023
5. Babich - Sauvignon blanc 2023
6. Villa Maria - Private Bin Sauvignon blanc Organic 2023
Degustačný set je možné zakúpiť aj v darčekovom balení - v štýlovej drevenej bedničke na 6 fliaš.
Vino.sk
Nový Zéland
1. Severný ostrov
Podľa kalifornského systému sumarizácie teplôt, najdôležitejšou vinohradníckou oblasťou na ostrovoch sú regióny zaradené do oblasti I (menej ako 2 500 denných stupňov Celsia).
Väčšina viníc sa nachádza na rovinatých územiach, ktoré sa ľahko obrábajú. Vinič je aj na niektorých na sever obrátených svahoch v Aucklande a Te Kauwhata; tie poskytujú lepší drenážny systém a dlhší čas intenzívneho slnečného svitu.
Nájdeme tu rôzne typy pôd, od plytkých ílov na piesočnato-hlinitej základovej pôde v Northlande, cez ťažkú, ílovitú zem na hlinitom podklade vo Waikato alebo aluviálnu ílovitú zem na piesočnatej či vulkanickej základovej pôde v oblasti Poverty Bay, k ílovitej pôde a aluviálnym pieskom na štrkovitom alebo vulkanickom podklade v oblasti Hawkes Bay. Slabý drenážny systém je spoločným znakom väčšiny pôd, hoci tie v Hawkes Bay sú v tomto ohľade ľahšie a lepšie.
Zber úrody sa začína v marci a v apríli, 6 mesiacov pred zberom vo vinohradníckych oblastiach na severnej pologuli. Hoci dôraz sa kladie na vysokokvalitné odrody ako Chardonnay, Sauvignon blanc, Cabernet sauvignon a Pinot noir, stále dominuje Müller-Thurgau napriek tomu, že veľa z neho sa v rokoch 1983 až 1986 vyklčovalo. Spracováva sa tradične v polosuchom štýle spätným sceľovaním so sladkým, nevykvaseným, sterilizovaným hroznovým muštom. Väčšina vinárskych podnikov je typu "boutique" s veľmi malými, ale dobre zariadenými budovami. Často majú značkové sudy z nového duba a obmedzujú produkciu na limitované série vysokokvalitných odrodových vín. Na druhom konci spektra sú dve veľké vinárske spoločnosti, ktoré produkujú asi 85 % všetkých vín na Novom Zélande.
Južný ostrov, južný z dvoch hlavných ostrovov Nového Zélandu, leží 16 900 km na severovýchod od Antarktídy.
Priemerné teploty sú najvyššie počas vegetačného obdobia v oblasti Marlborough, ktorá má často najviac hodín slnečného svitu v krajine. Ako sa posúvame smerom na juh, stredné teloty postupne klesajú a sú obyčajne nižšie ako na Severnom ostrove alebo v Bordeaux. Zrážky sú rozmanité, ale zväčša nižšie ako na Severnom ostrove, v rozmedzí od 610 do 760 mm v Marlborough a v Canterbury a 990 až 1240 mm v Nelsone. Vytrvalé teplé a suché severozápadné vetry spôsobujú sucho a ničia mladé lístky v oblasti Marlborough.
Väčšina viniča sa pestuje na rovinatých alebo jemne zvlnených územiach. Kopce a pohoria ostrova chránia vinohrady na východnej strane pred výdatnými jesennými dažďami, ktoré často zničia vinice v Nelsone. Pôdy sú veľmi rôznorodé, od zväčša ílovitých v Nelsone, cez nánosové aluviálne pôdy na štrkovitom základe v oblasti Marlborough a v časti Canterbury až k vulkanickým, sprašovým, kriedovým, často bohatým na vápenec, ílovitým pôdam v ostatných častiach Canterbury. Tieto pôdy majú väčšinou lepší drenážny systém ako na Severnom ostrove.
Zber úrody sa začína v marci a v apríli, 6 mesiacov pred zberom vo vinohradníckych oblastiach na severnej pologuli. Vinohradníctvo Južného ostrova sa v skutočnosti začalo rozvíjať až v sedemdesiatych rokoch, je technologicky na úrovni, s viničom vysadeným v širokých radoch, ktoré dovoľujú mechanizovaný zber a obrábanie.
Saint Clair - Vicar’s Choice Sauvignon blanc 2023
Je typický reprezentant novozélandských Sauvignonov, na výrobu ktorého sa používajú hrozná z najlepších vinohradov oblasti Rapaura a údolí Wairau a Brancott. Jeho farba je slamovo žltá so zelenými odtieňmi. Vo vôni a chuti sa snúbia ovocné tóny a chute po egrešoch, maracuji a grapefruitoch. Krásna mineralita vedie k dlhotrvajúcej dochuti. Najlepšie sa hodí ku konzumácii mladé alebo počas nasledujúcich dvoch rokov.
Rimapere - Sauvignon blanc 2022
Farba je bledo zlatistá so zelenkavými odleskami. Vo vôni zrelý citrón, šťavnatý ružový grapefruit, kiwi, marakuja a čerstvo pokosená tráva. Chuť kopíruje aromatiku, je stredne plná, explozívne ovocná so šťavnatým, dlho trvajúcim záverom.
Odd One Out - Sauvignon blanc 2023
Svieži a intenzívny Sauvignon blanc s príjemným tropickým a citrusovým charakterom. Elegantná vôňa bielej broskyne a marakuje je doplnené náznakmi limetkovej kôry. Svieža, šťavnatá chuť v ktorej dominujú egreše a biele ríbezle s dlhým minerálnym záverom. Ideálny pomer vynikajúcej ceny a kvality.
Sileni - Sauvignon blanc Cellar Selection 2023
Víno je svetlo žltej farby so zelenkavým odleskom. Vo vôni intenzívna aróma tropického ovocia s tónmi grepu, egrešov, kivi a marakuje. Chuť je výborne vyvážená, s peknou sviežosťou, ideálne vybalansovaný pomer cukru a kyselín.
Babich - Sauvignon blanc 2023
Dlhé a neskoré dozrievanie hrozna počas krátkych slnečných dní a chladných nocí, v kombinácii s rýchlym spracovaním hrozna po zbere a riadenou fermentáciou v nerezových tankoch sa spoločne podieľajú na typickej senzorike tejto skvelej odrody, ktorá sa stala ambasádorom novozélandského vinárstva v celom svete. Ostrá vôňa zelenej trávy, egrešov a tropického ovocia je doplnená plnou chuťou maracuje a bielych broskýň. Jemné kyselinky sa postarali o výraznú dlhotrvajúcu dochuť.
Villa Maria - Private Bin Sauvignon blanc Organic 2023
Pre toto novozélandské víno je typická iskrivá, žltozelená farba. Vôňa je svieža, veľmi aromatická. Odhaľuje kvet bazy a grepovú dužinu. Suchá a expresívna chuť je taktiež svieža, no zaguľatená. Pripomína broskyňu a čierne ríbezle. Záver je dlhý a minerálny.