Svätovavrinecké barrique, akostné odrodové 2017
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Terra Parna |
Odroda | Svätovavrinecké |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Malokarpatská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2017 |
Servírovacia teplota (°C) | 16-18 |
Farba vína | Červené |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 3 |
Čas tohto vína strávený v barrique sude sa podpísal na jeho hladkých tanínoch a celkovej elegancii. Toto vína má „na svedomí“, ako môj otec hovorí, veľa „konvertitov“, ktorí prídu do TERRA PARNA a odrodu Svätovavrinecké odmietajú čo len naliať do pohára, no domov odchádzajú s fľašou v ruke.
Terra Parna
Vinohrady Terra Parna sa rozprestierajú v malebnom kraji v blízkosti západoslovenskej obce Suchá nad Parnou. Tu hrozno pestujú a zbierajú,dorábajú z neho kvalitné víno a tu ho môžete aj ochutnať. Je to moderné vinárstvo, hlási sa však k stáročnej vinohradníckej tradícii v tomto regióne.
Pôda je pre vinohradníka viac ako len symbol úrodnosti. Alfou a omegou kvalitného vína je starostlivosť o pôdu, tvrdá každodenná práca vykonávaná s láskou a trpezlivosťou. Výsledkom je víno, ktoré uspokojí aj najnáročnejšieho fajnšmekra. Ich vinohrad spoznáte ľahko. Úhľadným radom vínnej révy dominuje pôvabná vežička, ktorá roky slúžila ako rozhľadňa. Dotvára panorámu našich vinohradov a stáva sa atribútom dobrého slovenského vína. Malebná vinica a uprostred nej zasadená moderná budova – to je pohľad, ktorý sa naskytne návštevníkovi vinárstva .Terra Parna sú hrdí na svoju históriu a na to, ako sa im ju podarilo prepojiť s najmodernejšou architektúrou a novodobými technológiami. Sú to pomyselné súradnice vedúce k dobrému vínu.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno je možné dodať aj v štýlovom darčekovom obale, ktorý zakúpite tu.