Tiara 2016
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca vína | Simonsig |
Odroda | Cuvée |
Krajina pôvodu | Južná Afrika |
Oblasť pôvodu | Stellenbosch Region |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2016 |
Servírovacia teplota (°C) | 16-18 |
Farba vína | Červené |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Víno typu Bordeaux je vlajkovou loďou vinárstva Simonsig a prezentuje každý rok to najlepšie, čo vinohrady urodili. Hneď v prvom roku svojho uvedenia na trh - 1992 sa stalo vínom roka a odvtedy si drží popredné priečky medzi červenými vínami Južnej Afriky. Primárne arómy pražených kávových zŕn a tmavej čokolády sa striedajú s vôňou čiernych ríbezlí a postupne sa obohacujú o tóny korenia a vanilky z dubových sudov. Hodvábna jemná chuť ideálne dozretého Cabernetu (68%) s pevnými tanínmi a celá paleta šťavnatých ovocných chutí odrody Merlot (32%) ukazujú obrovský potenciál pre ďalšie zrenie vína. Výnimočný ročník sa stáva etalónom štýlu pre Simonsig Tiara.
Gastro odporúčanie: Mimoriadne vyniká v gastronomickom sobáši s divinou a tmavým mäsom.
Simonsig
Južná Afrika
V Južnej Afrike sa väčšina viniča kultivuje v relatívne plochých alebo mierne zvlnených údoliach. Nedávno sa začali na pestovanie viniča využívať aj strmšie svahy, no na ich plné využitie treba ešte veľa urobiť. Škála pôd siaha od štrku a ťažkých pieskovo-hlinitých pôd pieskovcového, bridlicového a žulového pôvodu, ktoré sa nachádzajú na pobrežných rovinách, až po hlboko siahajúce aluviálne, pieskové a na vápenec bohaté červené bridlicové pôdy v Little Karoo a ďalších riečnych údoliach.
Na rozdiel od všeobecne prijímaného názoru sa občas vo vinohradoch Kapského Mesta stane, že hrozno dokonca nedozreje, a to i napriek tomu, že v mnohých horúcich oblastiach môže trpieť stresom z vysokej teploty, následkom čoho prezrieva. Často býva nevyhnutné vinohrady zavlažovať a úspešnosť pestovania viniča priamo závisí od dostupnosti vody. Tam, kde bývajú horúčavy kritické, dobré usadlosti organizujú zber hrozna v noci za svetla reflektorov, čo umožňuje oberať hrozno v stave optimálnej zrelosti a dopravovať ho do lisovní pri najnižšej možnej teplote.
Vinári Kapského Mesta si tieto revolučné postupy rýchlo osvojili a tak začali vyrábať okrem plných červených aj svieže, aromatické a vitálne biele vína v oblastiach, ktoré sa za normálnych okolností považujú za príliš horúce na pestovanie viniča. Pestovatelia viniča vo vyšších polohách a na chladnejších svahoch si tieto postupy osvojujú pomalšie.
Základné odrody: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Chenin blanc (Steen), Muscat d'Alexandrie (Hane-poot), Pinotage, Sauvignon blanc, Syrah (Shiraz)
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno je možné dodať aj v drevenej bedni, ktorú zakúpite tu.