TOKAJ CLASSIC, Tokajský výber 6 putňový 2006, 0,5L
Zvyškový cukor | sladké |
---|---|
Výrobca | Macík Winery |
Odroda | Cuvée |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Tokaj |
Balenie (Litrov) | 0.5 |
Ročník | 2006 |
Servírovacia teplota (°C) | 11-13 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Víno s blahodárnymi liečivými účinkami, často podávané ako univerzálny liek na liečenie mnohých chorôb známy ako UNIVERSALIS VERA MEDICINA. S pohárom tohto vína sa právom povie NA ZDRAVIE. Vyrábajú sa alkoholovým kvasením po zaliatí cibéb muštom s cukornatosťou najmenej 21° NM z vinohradníckej oblasti Tokaj, alebo vínom rovnakej kvality a rovnakého ročníka pochádzajúceho z vinohradníckej oblasti Tokaj. Podľa množstva pridaných cibéb sa tokajský výber člení na trojputňový až šesťputňový. Tokajské výbery vyzrievajú najmenej tri roky, z toho najmenej najmenej dva roky v drevených sudoch.
Vyzrievanie v drevených sudoch dodalo tomuto bielemu vínu tmavozlatistú farbu, ale aj nezameniteľnú tokajskú chlebovinku. Tento tokajský charakter vína sa prelína s typicky sladkasto hrozienkovou chuťou z nenapodobniteľného vína.
Macík Winery
TOKAJ MACIK WINERY je rodinná firma, ktorú v súčasnosti tvoria 2 generácie vinárov. Pôsobia v srdci Tokaja, v dedinke Malá Tŕňa. Prvé dve generácie vinárskej rodiny Macik pôsobili vo vinohradníctve v Sobraneckom vinohradníckom rajóne v obci Choňkovce a Tibava. Tam siahajú korene Jara Macika staršieho.
V roku 1982, po ukončení vysokoškolského štúdia sa Jaro a Majka Macikovci zamestnali vo vinárskych závodoch kde Majka uplatnila svoje znalosti zo štúdia na chemicko-technologickej fakulte v obore kvasnej chémie ako pracovníčka laboratória a Jaro ako mechanizátor. Neskôr čakal oboch ambicióznych mladých ľudí pracovný postup, a za ním ďalšie. Jaro st. nakoniec stál na najvyššom poste v Tokaji š.p. ako generálny riaditeľ. Majka sa stala hlavnou šéfkou kvality. No v polovici 90. rokov nastal zlom. V roku 1995 založila Majka spoločnosť na distribúciu vín. Počas privatizácie bol Jaro St. uvoľnený z postu generálneho riaditeľa TOKAJ š.p., čo mu nebránilo spolu s manželkou pokračovať v rodinnej tradícii pestovania viniča a výroby vína.
A tak začalo sa formovať TOKAJ MACIK WINERY, rodinné vinárstvo. V roku 1999, po skončení štúdia na americkej univerzite sa k nim pridal aj syn Jaro mladší so svojou manželkou Erikou. Dnes dve generácie pôsobia vzájomne v Malej Tŕni, kde postupne spolu budovali modernú výrobnú halu, zrenovovali stredovekú pivnicu pod vinárstvom. Taktiež postavili penzión, pripravili reštauračné zariadenia pre svoju klientelu.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno je možné dodať aj v štýlovom darčekovom obale, zakúpite tu.