Tramín červený 27, akostné odrodové 2011, 0.375L
Zvyškový cukor | sladké |
---|---|
Výrobca | Žitavské Vinice |
Odroda | Tramín červený |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Nitrianska |
Balenie (Litrov) | 0.375 |
Ročník | 2011 |
Servírovacia teplota (°C) | 11-13 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Víno má nádhernú zlatú farbu. Výrazná exoticky podfarbená vôňa je kombináciou medu, orientálneho korenia a tropického ovocia. Vyniká nespútanou eleganciou a šarmom. Chuti kraľuje med, korenie, mohutný extrakt a osobitá plnosť podoprená neskutočnou kyselinkou. Skvelé víno k výrazným jedlám alebo k meditácii.
Žitavské Vinice
Spoločnosť Žitavské vinice tvorí trojica nadšených vinárov. Tomáš Strelinger – vinohradník, Jozef Teplan – pivničný majster a Marek Jesenák manažér. Ich výrobný program je v rámci Slovenska jedinečný. Zaoberajú sa výlučne výrobou prírodne sladkých vín.
Značka Žitavské Vinice je na trhu veľmi krátko - iba od roku 2006. Ale už teraz sa môžu pochváliť úspechmi – a to aj tými najvyššími z domácich i zahraničných súťaží. Ich snahou je s láskou dorábať hrozno a víno tej najvyššej kvality.
Spoločnosť vlastní asi hektár viníc vo vinohradníckych obciach Černík a Šurany - Nitriansky hrádok. Obe polohy patria do Nitrianskej vinohradníckej oblasti, ale sú úplne odlišné. V Černíku je to nádherný juhozápadný svah s hlinitou pôdou na spraši, kde sa veľmi darí napríklad burgundským odrodám a v južnejšie položenom Nitrianskom hrádku je to takmer rovina s úplne piesočnatou pôdou na naplaveninách medzi riekami Nitra a Žitava. Tieto vinice postupne obnovujú tak, aby spĺňali aj tie najprísnejšie kritériá na výrobu hrozna, ale už teraz sa ukazuje že výber týchto lokalít bol správny. Veltlínske zelené z Nitrianskeho hrádku má každý rok úžasný a nezameniteľný charakter. Naše Veltlínske Hrozienkový výber ročník 2007 z tejto polohy získalo najskôr zlato na výstave Víno Tirnavia 2008 a neskôr striebro s počtom bodov 89,6 na druhej najväčšej svetovej výstave vín AWC Vienna, čo určite svedčí o kvalitách tejto polohy. Vína zo Žitavských Viníc odzrkadľujú región v ktorom sa narodili, a v ktorom dozreli do krásy v rukách starostlivých rodičov, ktorí im rozumejú.
Vína sú vyrábané ručne rešpektujúc stáročné tradície. No sú do ich tvorby vkladané najnovšie poznatky a vymoženosti súčasnosti. Takto vznikajú nenapodobiteľné, bohaté vína dlhého života, ktoré uspokoja aj tých najnáročnejších.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno vieme dodať aj v štýlovej drevenej bedničke.