Veltlínske zelené, akostné odrodové, polosladké 2014
Zvyškový cukor | polosladké |
---|---|
Výrobca | PURUS Modra |
Odroda | Veltlín zelený |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Malokarpatská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2014 |
Servírovacia teplota (°C) | 9-12 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 6 |
Ľahká piesčitá pôda nám ponúka plné extraktívne víno južného charakteru pripomínajúce tropické ovocie. Ponúka pestré spektrum vôní po ovocí, dominuje aj medový tón obohatený vôňou zelených jabĺk. Chuť po zelenom ovocí a mede, dochuť po lúpaných mandliach a ovocí, podporená sviežimi kyselinkami.
Gastro odporúčanie: Víno sa hodí k dusenému mäsu na zelenine, k vyprážaným rezňom, k opekanému kuraciemu a morčaciemu mäsu či cestovinám.
PURUS Modra
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno je možné dodať aj v štýlovej drevenej debni, ktorú zakúpite tu.