Víno s vôňou zelených egrešov a citrusov. V chuti sa prejavuje typická odrodovosť v podobe zelenej mandle a jemnej pikantnosti, ktoré sú doplnené zamatovou kyselinou. Bohatú dochuť dopĺňa mandľová horčinka, ktorá poteší všetkých milovníkov „veltlínov“.
Vinársku spoločnosť Janoušek & Polák založil v roku 2006 manažér Ing. Mário Polák a enológ Ing. Roman Janoušek, čím posilnili tradície Malokarpatskej oblasti v samom jej srdci, v Pezinku.
Roman Janoušek s vínom pomáhal už od malička. Zmaturoval na strednej vinohradníckej, prijali ho na Vysokú školu poľnohospodársku do Nitry a vyštudoval genetiku a šľachtenie viniča. Potom si určil, že buď do piatich rokov zvládne prax, alebo musí od toho. Zvládol úlohu pivničného majstra v limbašskom vinohradníckom družstve a v nových časoch sa chcel postaviť na vlastné nohy, hoci si uvedomoval, že si berie veľkú zodpovednosť. V súkromí vznikli mikrovzorky, každá odroda v sto až dvestolitrových množstvách. Kamaráti pri degustáciách tvrdili, že netreba váhať.
Mário Polák začínal už od malička s dedkom vo vinohrade. Vyštudol však techniku, pedagogiku, ale venoval sa najmä ekonomike a managmentu. K vínu ho to však stále ťahalo a tak sa popri zamestnaní niekoľko rokov venoval aj vinohradníctvu a vinárstvu.
Koníček, sa im stal skutočným podnikaním až 21. júna 2006 keď založili spoločnú firmu, ktorej zámerom bolo etablovať sa na trhu exkluzívnych vín, najmä odrodami z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti.
Vína z ich produkcie sa okamžite zaradili medzi slovenskú elitu a gurmáni sa o nich vyjadrujú len v superlatívoch. Odborníci a znalci však vedia, že meno Ing. Roman Janoušek je zárukou tej najvyššej kvality vín a v novej firme zúročuje svoje získané dvadsaťročné ročné skúsenosti v oblasti vinárstva. V celkovo päťčlennom pracovnom tandeme s Ing. Jozefom Farským, Braňom Valjentom /obchod/ a Ing. Adamom Repom /výroba/ tvoria cieľavedomý, pracovný a úspešný team tejto spoločnosti, s vynikajúcim renomé doma i v zahraničí. Za krátku existenciu získali za svoje vína neuveriteľných až viac ako 575 ocenení z vinárskych súťaží. Svojich zákazníkov oslovujú iba poctivou prácou a kvalitným slovenským vínom.
V súčasnosti sa produkcia zastavila na čísle okolo stotisíc fliaš. V budúcnosti chcú vyrábať maximálne dvestotisíc litrov. To je množstvo, ktoré ešte prejde rukami vinára a on nič podstatné nemusí delegovať na iných. Namiesto väčšej výroby chcú kvalitu. A snívajú o vlastných priestoroch a vinohradoch. „Lebo nemôže byť nič lepšie ako prvovýroba prepojená na realizáciu, aby sa peniaze za víno vrátili späť do viníc, kde sa urodilo,“ vysvetľuje Roman Janoušek.
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť 2. Nitrianska vinohradnícka oblasť 3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť 4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť 5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť 6. Tokajská vinohradnícka oblasť