Aalto PS 2021
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Aalto |
Odroda | Tempranillo |
Krajina pôvodu | Španielsko |
Oblasť pôvodu | Ribera del Duero |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2021 |
Servírovacia teplota (°C) | 16-18 |
Farba vína | Červené |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 15,00% |
Minimálny počet kusov | 1 |
100% Tinto Fino (Tempranillo) predovšetkým z 60 až 90 rokov starých viníc z vybraných parciel La Horra, La Aguilera, Baños a Moradillo. Zber prebiehal ručne do malých 15 kilových debničiek. Hrozno je následne dôkladne kontrolované, strapec po strapci, na prebierkovom stole. Po macerácii, jablčno-mliečnej fermentácii víno zrelo 21 mesiacov v nových francúzskych dubových sudoch.
Výsledkom je skutočne pozoruhodné víno, ktoré pravidelne pri hodnoteniach získava vysoké skóre od Wine Spectator, Tim Adkin a Robert Parker’s The Wine Advocate. Jedinečne krásne víno z Ribera del Duero, plné opulentného ovocia, pevných tanínov a dobre vyvinutej štruktúry, bude v pivnici mimoriadne dobre vyzrievať počas nasledujúcich 10-15 rokov. Pre tých, ktorí si ju chcú vychutnať skôr, sa odporúča spárovať toto plné Tempranillo s výdatnými jedlami, ako je steak, dusené hovädzie mäso, grilované mäso alebo zverina, aby sa zvýraznil šťavnatý ovocný charakter a zjemnili triesloviny.
Hodnotenia :
95 bodov Robert Parker Wine Advocate
94 bodov Tim Adkin
94 bodov Guia Penin
Aalto
Projekt AALTO bol založený vo februári 1999 vo vinárskej oblasti Ribera del Duero (Španielsko). Základným cieľom Mariana Garciu a Javiera Zaccagniniho v AALTO bolo vyrobiť víno, ktoré ukazuje odlišnú osobnosť, má vysokú kvalitu a je verným odrazom odlišných lokalít a na konci procesu zrenia ich zmiešava, aby získalo rovnováhu a komplexnosť.
O niekoľko rokov neskôr, v roku 2006, sa k AALTO pripojili rodiny Masaveu a Nozaleda, obaja majitelia vinárstiev v iných vinárskych oblastiach Španielska, čím poskytli skúsenosti a stabilitu projektu, čo znamenalo konsolidáciu vinárstva až dodnes.
Od svojich začiatkov v roku 1999 až do zberu 2004 prebiehala výroba vín v prenajatých priestoroch v Roa (Burgos, Španielsko). Zatiaľ čo sa projekt zakladal, zakladatelia začali hľadať nové miesto na umiestnenie vlastného nového vinárstva. Bol vybraný krásny pozemok s rozlohou 15 hektárov patriaci obci Quitanilla de Arriba (Valladolid).
Prvá fáza nového vinárstva bola dokončená v roku 2005, v tom roku to bola prvá úroda, ktorá bola vyprodukovaná v týchto nových priestoroch. Moderný dizajn zvolený pre toto nové vinárstvo bol realizovaný len podľa tých najvyšších kvalitatívnych kritérií. Architektúra vinárstva je dokonale integrovaná do prostredia, v typickej náhornej plošine Ribera del Duero, s lineárnym a harmonickým dizajnom bez okázalosti a minimalistickými detailmi. Druhá fáza vinárstva zodpovedajúca spoločenskejšej časti vinárstva bola dokončená v roku 2016.
Španielsko
1. Rioja a Navarra
Oblasti Rioja a Navarra sú položené v severnom Španielsku v hornej časti údolia rieky Ebro a pripájajú sa na severovýchode k Pyrenejám a na juhozápade k pohoriu Sierra de la Demanda. Navarra má najsevernejšie vinohrady v Španielsku.
Cantabrianske pohorie má miernu výšku, avšak pôsobivú stavbu. Je hlavným kľúčom ku kvalite oblasti Rioja tým, že chráni oblasť pred zničujúcimi vetrami od Biskajského zálivu a do istej miery reguluje vplyv Atlantiku a Stredomoria. Vplyv Atlantiku je najsilnejší v Navarre a vplyv Stredomoria v oblasti Rioja Baja. Teploty stúpajú a zrážky sa znižujú smerom na východ k Stredomoriu. Pyreneje chránia od severu, ale zimy môžu byť studené a hmlisté, najmä v Navarre. Rioja môže byť postihnutá krupobitím a horúcim, suchým vetrom solano.
Vinohrady majú rozličnú polohu, od najvyšších na úpätí Pyrenejí v oblasti Navarra až po rovnejšiu krajinu v Rioja Baja na juhovýchode. Všeobecne najlepšie vinohrady sú v centrálnej pahorkatine v Rioja Alta a Alavesa. Hoci pôdy sa menia, spoločným menovateľom je vápenec. V Navarre vápenec obsahuje 25-45 % aktívneho vápna a v blízkosti rieky Ebro je pokrytý vrstvou aluviálnej naplaveniny a na suchších miestach zvetraným vápencom a pieskovcovou ornicou. Vápenec spolu s pieskovcom alebo karbonátovou hlinou a bridlicové usadeniny prevládajú v Rioja Alavesa a Alta, zatiaľ čo železité pôdy a naplaveninová hlina aluviálneho pôvodu pokrývajú vápencový podklad v oblasti Rioja Baja.
Väčšina vín je sceľovaná najmenej z troch odrôd rozličných oblastí. Čisté odrody alebo vína z jedného majetku sú zriedkavosťou. Tradičným postupom výroby vína, ktorý sa dosiaľ používa na výrobu miestnych vín (vino nuevo), je hrubá forma macerácie vykonávaná v otvorených kadiach, pricom hrozno v kadi sa pred nakvášaním rozšliapava. Veľmi sa to podobá výrobe vín Beaujolais, ale výsledok je omnoho drsnejší, s tmavou slivkovou farbou a množstvom tanínu.
Väčšina vín sa však vyrába normálnym spôsobom, ale vyzrieva dlhšie ako komerčné vína. Hoci najnovšie trendy uprednostňujú kratšie zrenie v dubových nádobách a dlhšie zrenie vo fľašiach, charakter vín z Rioje určuje viac dubový sud a v podstate by to tak malo byť aj v budúcnosti.
Rozprestiera sa na severovýchode Španielska, kde sa vlieva rieka Ebro do Stredozemného mora. Toto územie zahŕňa oblasti Alella, Penedés, Tarragona, Priorato a Terra Alta. Mierne stredomorské podnebie prevláda v Alelle a Penedése, smerom na západ a do vnútrozemia Terra Alta sa stáva kontinentálnejším (horúcejšie letá a chladnejšie zimy). Tým istým spôsobom sa problém s hmlou na severovýchode postupne mení na nebezpečenstvo mrazov na území juhozápadného vnútrozemia, Vo vysokopoložených vinohradoch oblasti Alto Penedés sa pestujú biele a aromatické odrody vo väčších nadmorských výškach, ako je obvyklé, nižšie teploty im prospievajú.
Vinič sa pestuje na všetkých typoch reliéfu od plochých nížin na Campo de Tarragona, cez náhornú plošinu Terra Alta vo výške 400 m až po najvyššie položené vinohrady v Alto Penedése, ktoré dosahujú výšky 800 metrov nad morom. Na každých 100 m zvýšenia nadmorskej výšky teplota klesá o 1 °C.
Vyskytuje sa tu široký rozsah pôdnych typov od žulových v Alelle, cez hliny s prevládajúcim vápencom, uhličitanové a piesčité pôdy v Penedése až po zmes väčšinou vápencových a uhličitanových pôd so žulovými a aluviálnymi usadeninami v Tarragone. Pôda v Priorate je nezvyčajne červenkastá, bridličnatá, s časticami odrážajúcej sľudy.
Katalánsko je pareniskom experimentovania. Priekopníkmi ultramoderných vinárskych techník boli také spoločnosti vyrábajúce Cava (šumivé víno) ako Codorníu a špecialisti na výrobu jemných vín, ako je Torres. Okrem veľmi tradičného Priorata sa vo vinohradníctve a výrobe vína v celom Katalánsku obyčajne používajú celkom moderné metódy.
Vidieť to najmä v Raimatovom vinárskom závode v Léride, kde technológia zahrňuje najnovšie a najúčinnejšie kontinuálne lisy "Sernagiotto" , ako aj "gravitačné drviče Potter", ktoré sa pokladajú za najjednoduchšie lisy, aké sa kedy skonštruovali. Nezíska sa však nimi viac ako 50-60 % muštu nachádzajúceho sa v hrozne.
Vinohrady Andalúzie sa tiahnu od Condado de Huelva v blízkosti portugalských hraníc na západe cez Jerez na pobreží až k Malage v južnom Španielsku. Je to najhorúcejšia vinárska oblasť v Španielsku. Vo všeobecnosti je podnebie stredomorské, ale smerom k hraniciam Portugalska sa prejavuje vplyv Atlantiku a ďalej vo vnútrozemí, okolo Montilla-Moriles, je podnebie viac kontinentálne. Atlantikom hnaný vietor pontete vytvára flor fino sherry.
Vinič sa pestuje na všetkých typoch krajiny, od skutočne plochých pobrežných nížin, na ktorých sa dorába Manzanilla, cez mierne vyvýšené vinohrady sherry, stúpajúce do výšky 100 metrov, až k vyššie položeným miernym vnútrozemským úpätiam Montilla-Moriles a zvlnenej náhornej plošine Malagy vo výške asi 500 metrov.
Prevažujúcou pôdou v Jereze je hlboký, na vápnik bohatý druh známy ako albariza, ktorá nasiakava a udržuje vlhkosť. Má žiarivo bielu farbu a odráža slnko na dolnú časť viniča. Vyskytujú sa tiež piesčité a hlinité pôdy a hoci sú vhodné na pestovanie viniča, dávajú nižšiu kvalitu sherry. Rovnako rozšírenou pôdou východne od Jerezu nie je albariza, ale bridličnato-vápencové hliny. Pozdĺž juhovýchodnej časti pobrežia Malagy sú pôdy väčšinou bridličnaté, s primiešaním piesku, hliny a sľudy, kým vápenec s veľmi jemným pieskom prevláda na severovýchode. Condado de Huelva má červenkasté pôdy, s tmavšími aluviálnymi miestami.
Vinifikácia je kľúčom k výrobe vynikajúcich alkoholizovaných vín, ktorými je táto oblasť povestná. Vytvorenie kvasinkového floru a úmyselná oxidácia v neplných súdkoch sú životne dôležité zložky, aj keď existuje spôsob sofera, ktorý zaisťuje rovnocenný výrobok už roky. Montilla sa vyrába použitím tých istých metód ako sherry, ale má prirodzený alkohol, nie je doliehovaná.
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno je možné dodať aj v drevenej bedni, ktorú zakúpite tu.