Cuvée Nitria rosé 2021
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca vína | Editio Vinifera |
Odroda | Nitria |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Malokarpatská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2021 |
Servírovacia teplota (°C) | 10-12 |
Farba vína | Ružové |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Editio Vinifera - vínorodá edícia, je produktová línia, ktorej cieľom je prinášať originálne vína s typickým regionálnym charakterom.
Základom tohto cuvée je spojenie Nitrie, novošľachtenca „šitého“ na mieru slovenského terroir, a francúzskej klasiky v podobe Cabernetu Sauvignon a tradičnej stredoeurópskej odrody - Frankovky modrej. Všetky pochádzajú z rodinných viníc Karola Motyku a manželov Margity a Ladislava Šebovcov. Výsledkom spolupráce týchto vinohradníkov a vinárov s enologičkou Editou Ďurčovou je limitovaná edícia vína reprezentujúca slovenskú jedinečnosť v rámci európskej vinárskej identity. Víno vyzrievalo na jemných kvasinkách (sur lie) za občasného premiešavania, čím získalo krémovosť a lepšiu štruktúru.
Farba je elegantná, svetlo lososová. Nežná vôňa pripomína lupienky bielych a ružových ruží, zemolez a fialky. Chuť je harmonická a vyvážená, suchá, s pikantnou kyslosťou a šťavnatosťou pomela, marakuje, divých čerešní a jahôd. Záver je dlhý, jemne krémový, pôžitkársky, s tónmi vinohradníckych broskýň.
Mimoriadne podarené slovenské ružové víno, vyššie kyseliny, minimálna celková síra, veľmi dobre pitné, ľahké ale pritom korenisté a jedinečné. Výborne pitné samé alebo v kombinácii so zeleninovými šalátmi s morskými plodmi alebo rybami. Ideálne aj k studeným misám z udených delikates ako sú šunky, pršut, jamon serrano apod. Podobá sa na ružové vína z oblasti Provence.
Editio Vinifera
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno je možné dodať aj v drevenej bedni, ktorú zakúpite tu.