Guatemala Chimaltenango 250g
Výrobca | Ondrejka specialty coffee |
---|---|
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | --- |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Farma Canajal de Medina leží južne od mesta San Martin Jilotepeque v regióne Chimaltenango v nadmorskej výške 1700 m.n.m..
Jej vlastník Antonio Medina zdedil časť farmy od svojho otca ešte v roku 1980. Spočiatku pokračoval v šľapajách svojho otca a pestoval na nej hlavne kukuricu a rôzne obilniny. Pestovanie kávy bolo ale jeho koníčkom už od detstva, keď brigádoval na viacerých kávových farmách.
Až v roku 1991 sa odhodlal na pestovanie kávy, keď nahradil na časti farmy kukuricu kávou. Antonio budoval svoj kávový biznis a pomaly nahradil všetky pestované plodiny kávovníkmi. Od svojich súrodencov odkúpil aj ďalšie časti farmy. Postupne tak jeho farma nadobudla rozlohu 25 ha. Pestuje na nej kávovníky odrody Bourbon a Caturra.
Pestovaniu specialty kávy sa začal venovať len niekoľko posledných rokov. A jeho výslednky stoja rozhodne za pozornosť, ako aj tento lot odrôd Bourbon a Caturra spracovaných mokrou metódou.
Výsledkom je sladká, šťavnatá káva ktorá sa hodí na akýkoľvek spôsob prípravy no od porúčame filter. Prekvapí vás šťavnatou chuťou lesného ovocia doplneného sladkosťou hnedého cukru.
Zrnková káva v balení 250 gramov.
Ondrejka specialty coffee
Ondrejka specialty coffee je malá rodinná pražiareň exkluzívnej výberovej kávy. Snahou pražiara a majiteľa Braňa Ondrejku je osloviť ľudí, ktorí hľadajú pre seba domov alebo do svojej firmy kávu výnimočnej kvality. V tejto malej rodinnej pražiarni si kúpite jedine výberovú kávu z posledného zberu a čerstvo upraženú. V našej ponuke nájdete vždy kávu vhodnejšiu na klasické espresso a samozrejme aj kávu praženú pre filter.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.