ŠUPA Veltlín Selection 2021
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca vína | Skovajsa |
Odroda | Veltlín zelený |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Malokarpatská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2021 |
Servírovacia teplota (°C) | 11-13 |
Farba vína | Oranžové |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 13,50% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Toto zaujímavé víno bolo vyrábané z príkladne vyzretej suroviny. Po zbere a šetrnom spracovaní nasledovala spontánna fermentácia v otvorenej nádobe. Po skončení fermentácie prebiehala 3 týždňová macerácia so šupami. Vďaka čomu sa víno pýši zlatistou farbou prezrádzajúcou vysoký extrakt a krásne vyzreté, selektované strapce použité na jeho výrobu. Vôňa je viacvrstvová nazretá, ponúka herbálne tóny čajových lístkov a medových plastov. Chuť je mohutná, so silnejšou tánickou štruktúrou a príjemným dlhotrvajúcim záverom.
Bolo vyrobených len 600 fliaš.
Skovajsa
Rodinná firma Skovajsa vznikla v roku 1991 ako vinohradníctvo. Prerušenú tradíciu po starých rodičoch obnovili na vrátených vinohradoch v reštitúcii. Teraz hospodária v Pezinku a v Limbachu na 5ha viníc, kde spracovávajú len vlastné hrozno a vyrábajú 25000 až 30000 litrov vína ročne. Víno v malom vyrábali už v začiatkoch svojho vinohradníctva a do súčasnej podoby sa firma vyvinula po niekoľkých rokoch. Ako mladí výrobcovia upustili od klasických postupov a pristúpili k šetrnému spracovaniu hrozna a k reduktívnej technológii výroby vína, ktorá im umožňuje dodávať na trh moderné svieže vína s výraznou odrodovou arómou.
Ich ročnú produkciu tvorí zhruba z dvoch tretín biele víno. Tento pomer vín sa snažia vyrovnávať v prospech červeného vína ďalšou výsadbou nových viníc. Najnovšie vysadený Neronet im dá panenskú úrodu v roku 2008 až 2009. Odrodovú skladbu tvorí 5 bielych a 4 červené vína.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.