ŠUPA Veltlín Selection 2021
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Skovajsa |
Odroda | Veltlín zelený |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Malokarpatská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2021 |
Servírovacia teplota (°C) | 11-13 |
Farba vína | Oranžové |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 13,50% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Toto zaujímavé víno bolo vyrábané z príkladne vyzretej suroviny. Po zbere a šetrnom spracovaní nasledovala spontánna fermentácia v otvorenej nádobe. Po skončení fermentácie prebiehala 3 týždňová macerácia so šupami. Vďaka čomu sa víno pýši zlatistou farbou prezrádzajúcou vysoký extrakt a krásne vyzreté, selektované strapce použité na jeho výrobu. Vôňa je viacvrstvová nazretá, ponúka herbálne tóny čajových lístkov a medových plastov. Chuť je mohutná, so silnejšou tánickou štruktúrou a príjemným dlhotrvajúcim záverom.
Bolo vyrobených len 600 fliaš.
Skovajsa
Skovajsa je malé, moderné rodinné vinárstvo s niekoľko generačnou tradíciou vinohradníctva a vinárstva. Ich prioritou je výroba kvalitných vín, ktorá je samozrejme možná len pri použití kvalitnej suroviny, teda hrozna. Práve preto na výrobu vín využívajú výhradne hrozno dopestované vo vlastných viniciach, ktoré podlieha prísnej kontrole a pre zachovanie výbornej kvality, aj nevyhnutnej redukcii úrody. V súčasnosti obhospodarujú 7,5 ha viníc nachádzajúcich sa v Pezinku a Limbachu. Ich maximálna produkcia nepresahuje 40 000 litrov vína ročne.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.