Vino.sk , 12. júna 2009

Neronet

Vo vôni je možné vnímať slabší náznak čiernych ríbezlí spolu s višňami. Víno je stredne plné, prináša charakter vín južnejších vinárskych oblastí a má výraznejšiu štruktúru trieslovín.

Pôvod a rozšírenie:
Táto nová odroda vznikla v roku 1965 krížením semenáča (Svätovavrinecké x Modrý Portugal) s farbiarkou Alibernet na MZLU, Záhradníckej fakulte v Lednici na Morave. Jej autorom je Prof. Kraus. Cieľom bolo dosiahnuť intenzívne farbiacu modrú odrodu so skorším dozrievaním ako Alibernet.
V ČR je zatiaľ iba slabo zastúpená, pestuje sa na 0,1 % plochy vinohradov. Taktiež na Slovensku sa pestuje vo veľmi malom množstve, tvorí 0,059 % plochy výsadieb.

Morfológia:

List: Stredne veľký, výrazne 5 – laločnatý, tmavozelený, na konci vegetácie sa sfarbuje do karmínova. Vrchná strana čepele je mierne zvlnená, spodná plstnatá. Stopka je stredne dlhá.
Strapec: Stredne veľký, na dlhej stopke, stredne hustý, na báze rozvetvený.
Bobuľa: Malá až stredne veľká, mierne eliptická, modročierna, osrienená.

Fenológia:

Pučí skoro až stredne skoro. Kvitne v prvej až druhej dekáde júna. Mäknutie bobúľ začína v prvej polovici augusta. Dozrieva koncom septembra až začiatkom októbra.

Víno odrody Neronet zakúpite online tu


Agrobiológia:

Poloha a pôda: Veľmi vhodné sú svahovité pozemky s dostatkom tepla a slnečného žiarenia. V týchto polohách tvorí dostatočné množstvo farbív. Na pôdu nie je náročná. Veľmi vhodné sú hlinité a hlinitopiesočnaté pôdy. Neznáša suché stanoviská.
Rez a vedenie: Je vhodný na stredné i vysoké spôsoby vedenia s rezom na dlhšie ťažne. Používané zaťaženie je okolo 8 rodiacich očiek na m2 pôdy.
Úroda: Býva 10 – 13 t.ha-1, pri cukornatosti 15 – 18 °NM a obsahu kyselín 8 – 11 g.l-1.

Enológia:

Najčastejšie sa zberá v akostnom stupni. V technológií výroby je možné využiť priame lisovanie alebo rôzna dĺžka macerácie podľa účelu ku ktorému sa bude využívať. Chuť vína je príjemne ovocná a možno ju preto použiť na prifarbovanie, pri dodržaní pomerov stanovených zákonom.
Odrodové vína mávajú veľmi tmavo červenú farbu s modrastými zábleskami. Vo vôni je možné vnímať slabší náznak čiernych ríbezlí spolu s višňami. Víno je stredne plné, prináša charakter vín južnejších vinárskych oblastí a má výraznejšiu štruktúru trieslovín.

Spracoval: Ing. Daniel Šimonovič

SOTOLÁŘ, R., 2006: Multimediální atlas podnožových, moštových a stolních odrůd révy.  http://tilia.zf.mendelu.cz/ustavy/556/ustav_556/atlas_reva/atlas_reva.pdf
PAVLOUŠEK, P., 2007: Encyklopedie révy vinné. Computer Press Brno, 320 str. ISBN: 978-80-251-1704.
POSPÍŠILOVA, D., SEKERA, D., RUMAN, T., 2005: Ampelografia Slovenska. Výskumná a šľachtiteľská stanica vinárska a vinohradnícka Modra, 367 str. ISBN: 80-96-9350-9-7
www.wineofczechrepublic.cz
FOTO: www.vinarstviflajsinger.cz

  • Hetera Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Hetera

    Málo známa odroda, ktorá má svoj pôvod na Slovensku. Vznikla pod rukami Doroty Pospíšilovej a ...

  • Aromína Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Aromína

    Potreba získavania odrôd s novými vlastnosťami doviedla šľachtiteľov k experimentom, v ktorých krížili spoločne aromatické ...

Najčítanejšie články »