KM , 13. sep 2014

Nitria

Nitria, odroda ktorá vznikla rovnakým krížením ako Hron, a predsa má iné vlastnosti a prekvapuje spotrebiteľa svojou chuťou a intenzívnou farbou.

Pôvod a rozšírenie:
Odroda vznikla v roku 1976 vo VÚVV v Bratislave, kedy Dorota Pospíšilová skrížila dve francúzske odrody Castets x Abouriou noir. Z tohto kríženia vybrala semenáčik, označený ako 3/8, ktorý sa osvedčil aj v poloprevádzkovom pokuse v PD Strekov. Spolu s odrodou Hron bol v roku 2004 prihlásený do ŠOS ÚKSUP a získala právnu ochranu. Od roku 2011 patrí k registrovaným odrodám viniča.

Morfológia:
List je stredne veľký až veľký, päťuholníkový, 5-laločnatý, stredne až hlboko vykrajovaný. Čepeľ má mechúrikovitý povrch, na spodnej strane je husto štetinatá. Stopkový výrez je najčastejšie otvorený v podobe V. Stopka je krátka, hladká. Strapec je menší až stredne veľký, stredne hustý.
Bobuľa je stredne veľká, tmavomodrá, oválna. Šupka je veľmi hrubá, dužina rôsolovitá, chuť je kabernetová.

Fenológia:
Nitria pučí veľmi skoro, preto je náchylná na jarné mrazy. Nie je odolná ani voči zimným mrazom. Dozrieva taktiež veľmi skoro, ale možno ho oberať aj neskôr, vydrží zdravé na kroch.

Víno odrody Nitria zakúpite online tu

Agrobiológia:
Nitria nie je veľmi náročná na pôdu, ale v hlbokých a teplých pôdach poskytuje vyššie úrody. Je odolná voči botrytíde, ale je citlivá na peronospóru a múčnatku. Je to rodivá odroda, poskytuje výnosy v rozmedzí 11-19 t/ha, cukornatosť sa pohybuje od 18-23 °NM. Koncentrácia kyselín sa pohybuje od 7,5 – 9 g/l.

Enológia:
Vína z odrody Nitria majú charakter kabernetu, majú intenzívnu farbu, vysoký extrakt a obsah trieslovín. No táto kombinácia vyúsťuje do harmonickej chute. Vína majú perspektívu vývoja pri starnutí a sú vhodné aj na barikovú technológiu.

 

Použité zdroje:
Pospíšilová, D. a kol, 2005: Ampelografia Slovenska
cs.wikipedia.org
www.vitisselect.com
FOTO: www.vitisselect.com, pivnicka.pravda.sk

  • Hetera Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Hetera

    Málo známa odroda, ktorá má svoj pôvod na Slovensku. Vznikla pod rukami Doroty Pospíšilovej a ...

  • Aromína Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Aromína

    Potreba získavania odrôd s novými vlastnosťami doviedla šľachtiteľov k experimentom, v ktorých krížili spoločne aromatické ...

Najčítanejšie články »