Vino.sk , 31. mája 2009

Noria

Je vhodná na výrobu odrodových, predovšetkým prívlastkových vín. Pre výrobu kvalitných vín je dôležitá vynikajúca aromatická zrelosť, dostatočná cukornatosť a vyrovnaný, skorej nižší obsah kyselín.

Synonymá:
Odroda je mladá, nemá synonymá.

Pôvod a rozšírenie:
Noriu vyšľachtili v bývalej Výskumnej stanici vinohradníckej a vinárskej vo Veľkom Krtíši, kombinačným krížením odrôd Rizling rýnsky x Semillon. Zaregistrovaná bola v roku 2002.

Morfológia:
List: Svetlozelený, stredne veľký, päťuholníkový, prevažne 5 – laločnatý, na spodnej strane husto chĺpkatý, žily sú hladké bez štetín.
Strapec: Malý až stredne veľký, cylindricko-kónický, stredne hustý na kratšej stopke.
Bobuľa: Stredne veľká, vo veľkosti neuniformná, krátko elipsovitá, zelenožltá.

Fenológia:

Pučí stredne skoro, rovnako stredne skoro mäknú bobule, čo býva v druhej dekáde augusta. Zberá sa v závislosti od ročníka od začiatku do polovice októbra, v horších ročníkoch aj neskôr.

Víno odrody Noria zakúpite online tu

Agrobiológia:
Poloha a pôda: Odroda je veľmi náročná na stanovisko. Vyžaduje rovnako kvalitné pôdy ako Rizling rýnsky. Dôležitá je svahovitá poloha s južnou expozíciou. Pre pestovanie sú menej vhodné pôdy suché a menej kvalitné. Veľmi vhodné sú pôdy výživné, vododržné, hlinitopiesočnaté.
Rez a vedenie: Je vhodná na stredné aj vysoké vedenie s rezom na ťažne. Odporúčané zaťaženie je 8 – 10 plodonosných očiek na m2.
Úroda: Pri odrodových skúškach dosiahla priemerné úrody 15 t.ha-1, pri priemernej cukornatosti 21°NM a obsahu kyselín 8,5 g.l-1.

Enológia:

Je vhodná na výrobu odrodových, predovšetkým prívlastkových vín. Pre výrobu kvalitných vín je dôležitá vynikajúca aromatická zrelosť, dostatočná cukornatosť a vyrovnaný, skorej nižší obsah kyselín. Technológia výroby vína môže byť ako pri Rizlingu rýnskom, aby došlo k zvýrazneniu aromatických a chuťových vlastností vína. Vína sú aromatické, svieže, s výrazným odrodovým charakterom. Vo vôni pripomínajú Semillon.

Spracoval: Ing. Daniel Šimonovič

PAVLOUŠEK, P., 2007: Encyklopedie révy vinné. Computer Press Brno, 320 str. ISBN: 978-80-251-1704.
POSPÍŠILOVA, D., SEKERA, D., RUMAN, T., 2005: Ampelografia Slovenska. Výskumná a šľachtiteľská stanica vinárska a vinohradnícka Modra, 367 str. ISBN: 80-96-9350-9-7
FOTO: PAVLOUŠEK, P., 2007: Encyklopedie révy vinné

  • Hetera Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Hetera

    Málo známa odroda, ktorá má svoj pôvod na Slovensku. Vznikla pod rukami Doroty Pospíšilovej a ...

  • Aromína Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Aromína

    Potreba získavania odrôd s novými vlastnosťami doviedla šľachtiteľov k experimentom, v ktorých krížili spoločne aromatické ...

Najčítanejšie články »