KM , 06. aug 2014

Assemblage (Asembláž)

Zmes základných vín, ktoré tvoria konečné cuvée na výrobu šumivého vína (sekt, Champagne). Sceľovanie základných vín musí rešpektovať senzorické požiadavky produktu a možnosti použitia najvhodnejšieho kmeňa kvasiniek na sekundárnu fermentáciu.

Najvhodnejším spôsobom je sceľovanie dostatočne vyzretých vín v pomere, ktorý vinár určí na základe degustačnej skúšky. Výrobcovia šumivých vín uprednostňujú suché vína s nižším obsahom extraktu a vyšším obsahom kyselín. Pri výrobe ružových šumivých vín sa používa Frankovka modrá, Rulandské modré, obmedzene aj Modrý Portugal. Voňavé muškátové odrody sú aktuálne iba pri výrobe aromatických šumivých vín.

zdroj: www.slovinet.sk, www.global-wines.sk/assemblage, www.champagne.fr, www.finewineconcierge.com

  • Nekróza viniča Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Nekróza viniča

    Definícia pojmu: Nekróza viniča je nebezpečná vírusová choroba, napádajúca väčšinou podpníkový vinič. Po prepuknutí príznakov ...

  • Múčnatka Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Múčnatka

    Definícia pojmu: Múčnatka je hubová choroba viniča, ktorá napáda všetky zelené časti viniča v podobe ...

Najčítanejšie články »