KM , 02. dec 2014

Bentonit

Definícia pojmu: Bentonit je prírodná hlina, ktorá sa používa na čírenie vín. V styku s vodou má schopnosť napučiavať a zvýšiť svoj objem až 12-násobne.

Bentonit je ílovitá hornina, ktorej hlavnou zložkou je montmorillonit. Kvalitné bentonity obsahujú až 80 % tejto zložky, no žiadne nesmú mať menej ako 60 %. Bentonit sa vyrába v granulovanej forme rôznej veľkosti, môže mať viacero farieb. Používa sa ako základná zložka pri čírení vín, v kombinácii spolu so želatínou a kremičitým sólom. Pred aplikáciou do vína sa necháva bentonit napučať vo vode niekoľko hodín. Týmto napučaním dokáže zväčšiť svoj aktívny povrch až 12-násobne a tým je viazanie bielkovín účinnejšie.

Existuje už viacero variácii bentonitov – okrem klasického bentonitu, je známy aj muštový bentonit (časť bielkovín je stiahnutá už v mušte). Taktiež je vyvinutá forma bentonitu, ktorý sa používa priamo počas fermentácie.

zdroj: sk.wikipedia.org, www.bentonit.de, www.trabitsgroup.com

  • Nekróza viniča Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Nekróza viniča

    Definícia pojmu: Nekróza viniča je nebezpečná vírusová choroba, napádajúca väčšinou podpníkový vinič. Po prepuknutí príznakov ...

  • Múčnatka Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Múčnatka

    Definícia pojmu: Múčnatka je hubová choroba viniča, ktorá napáda všetky zelené časti viniča v podobe ...

Najčítanejšie články »