KM , 01. sep 2014

Cibébový výber

Definícia pojmu: Cibébový výber sa vyrába z ručne vyberaných prezretých bobúľ hrozna, ktoré boli napadnuté vláknitou hubou Botrytis cinerea. Cukornatosť získaného muštu musí byť minimálne 28 °NM (28 kg cukru/100 l muštu).

Botrytis cinereaVláknitá huba Botrytis cinerea sa vo vinárstve bežne označuje ako pleseň sivá, alebo aj ušľachtilá hniloba. Zhubná forma (pleseň sivá) profituje z vlhkého počasia a vyúsťuje do znehodnotenia hrozna. Ušľachtilá pleseň sa objavuje ak po vlhkom počasí nastúpi suché, slnečné počasie. Botrytis cinerea  napáda bobule hrozna a svojím metabolizmom výrazne ovplyvňuje chemické zloženie muštu (vyššia cukornatosť, zmena kyselín ai.). Najznámejšie botrytické vína pochádzajú z Bordeaux, Tokaja a Burgenlandu.

 

zdroj: Malík a kol.: Vinársky lexikón, www.apsnet.org,www.vinicavino.sk

 

 

 

  • Nekróza viniča Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Nekróza viniča

    Definícia pojmu: Nekróza viniča je nebezpečná vírusová choroba, napádajúca väčšinou podpníkový vinič. Po prepuknutí príznakov ...

  • Múčnatka Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Múčnatka

    Definícia pojmu: Múčnatka je hubová choroba viniča, ktorá napáda všetky zelené časti viniča v podobe ...

Najčítanejšie články »