Definícia pojmu: Cibébový výber sa vyrába z ručne vyberaných prezretých bobúľ hrozna, ktoré boli napadnuté vláknitou hubou Botrytis cinerea. Cukornatosť získaného muštu musí byť minimálne 28 °NM (28 kg cukru/100 l muštu).

Vláknitá huba Botrytis cinerea sa vo vinárstve bežne označuje ako pleseň sivá, alebo aj ušľachtilá hniloba. Zhubná forma (pleseň sivá) profituje z vlhkého počasia a vyúsťuje do znehodnotenia hrozna. Ušľachtilá pleseň sa objavuje ak po vlhkom počasí nastúpi suché, slnečné počasie. Botrytis cinerea  napáda bobule hrozna a svojím metabolizmom výrazne ovplyvňuje chemické zloženie muštu (vyššia cukornatosť, zmena kyselín ai.). Najznámejšie botrytické vína pochádzajú z Bordeaux, Tokaja a Burgenlandu.