Dozáž
KM , 07. aug 2014

Dosage (dozáž)

Definícia pojmu: Pridávanie expedičného likéru do šumivého vína po jeho odkalení. Dosage (dozáž) je posledným krokom pred expedíciou šumivého vína až ku konečnému spotrebiteľovi.

Víno sa po odstrelení kvasničných kalov (po degorsáži) dopĺňa tzv. expedičným likérom (zmes cukru a vína, ktorou sa upravuje výsledná sladkosť šumivého vína). Tento krok sa nazýva dosage. Expedičný likér môže byť obohatený o rôzne ingrediencie (vínny destilát, staršie víno, cognac, malinové alebo čerešňové víno). Typ expedičného likéru závisí na výrobcovi.

zdroj: leblogor.typepad.fr, www.quitou.com

  • Nekróza viniča Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Nekróza viniča

    Definícia pojmu: Nekróza viniča je nebezpečná vírusová choroba, napádajúca väčšinou podpníkový vinič. Po prepuknutí príznakov ...

  • Múčnatka Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Múčnatka

    Definícia pojmu: Múčnatka je hubová choroba viniča, ktorá napáda všetky zelené časti viniča v podobe ...

Najčítanejšie články »