KM , 25. sep 2014

Kvasinky

Definícia pojmu: Kvasinky sú jednobunkové huby, ktoré sú zodpovedné za alkoholovú fermetáciu. Najznámejším predstaviteľom, ktorý sa používa nielen vo vinárskej praxi, ale aj v pivovarníctve a liehovarníctve je Saccharomyces cerevisiae.

Kvasinky ako mikroorganizmy sú prirodzeným osídlovateľom viniča, jeho orgánov (listy, drevo, hrozno), rovnako sa nachádzajú aj na druhotných stanovištiach akými sú pivnice, lisy, nádoby. Vo vinárskej praxi sa zvyknú kvasinky používať aj vo forme preparátov aktívnych suchých vínnych kvasiniek. ASVK

 

zdroj: www.mojazahrada.sk, web2.mendelu.cz, www.vinicavino.sk

  • Nekróza viniča Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Nekróza viniča

    Definícia pojmu: Nekróza viniča je nebezpečná vírusová choroba, napádajúca väčšinou podpníkový vinič. Po prepuknutí príznakov ...

  • Múčnatka Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Múčnatka

    Definícia pojmu: Múčnatka je hubová choroba viniča, ktorá napáda všetky zelené časti viniča v podobe ...

Najčítanejšie články »