KM , 25. sep 2014

Méthode champenoise

Definícia pojmu: Méthode champenoise je najstaršou a najznámejšou metódou výroby šumivého vína. Jedná sa o sekundárnu fermentáciu základného vína vo fľaši.

Označenie „méthode champenoise“ sa môže používať len pre oblasť Champagne vo Francúzsku. Všade inde vo svete sa používa pojem méthode traditionelle, alebo tradičná metóda. Aj na Slovensku máme viacerých výrobcov šumivých vín. Ako prvý začal vyrábať šumivé vína tradičnou metódou pán Hacaj, vo svojej firme.

 

zdroje: zena.centrum.cz, www.novinky.cz

  • Nekróza viniča Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Nekróza viniča

    Definícia pojmu: Nekróza viniča je nebezpečná vírusová choroba, napádajúca väčšinou podpníkový vinič. Po prepuknutí príznakov ...

  • Múčnatka Vinársky slovníček,  Katarína Macková,  17, dec 2014

    Múčnatka

    Definícia pojmu: Múčnatka je hubová choroba viniča, ktorá napáda všetky zelené časti viniča v podobe ...

Najčítanejšie články »