Definícia pojmu: Sabrage (sabráž) je technika otvárania šumivého vína šabľou. Tento nezvyčajný spôsob sa používa pri slávnostných príležitostiach. Zjednodušene povedané, ide o useknutie hrdla fľaše šabľou.

Seknutie šabľou je prevedené pohybom ostria šable po šve fľaše k miestu spoja hrdla s prstencom fľaše pod zátkou. Vhodnejšie bývajú kvalitné sekty alebo šampanské s ohľadom na kvalitu skla a fakt, že používajú korkové zátky. Dôležitý je správny sklon seknutia ako aj teplota sektu. Správne vychladený sekt je dôležitým predpokladom dobre vykonanej sabráže. Pri správne vykonanej sabráži samotný sekt neobsahuje žiadne čiastočky úlomkov skla vďaka tlaku, ktorý vo fľaši vznikol sekundárnou fermentáciou. V sábraži je množstvo súťaží a zároveň je populárnou formou otvárania sektov na rôznych podujatiach. Ak sabráž nie je vykonaná dobre, môže to skončiť pri najlepšom ako na obrázku.