KM , 24. aug 2014

TALIANSKO – Apúlia

Apúliu možno označiť ako "motor" talianskeho vinárstva. Tu sa produkuje približne 17 % celkovej produkcie vína.

Apúlia sa tiahne juhovýchodným cípom Talianska. Jedným z faktorov, ktoré spájajú severnú a južnú čast Apúlie je voľba pestovaných plodín – olív a hrozna. Tento región je totiž zodpovedný aj za polovicu celkovej produkcie talianskeho olivového oleja. Apúliu môžeme rozdeliť do troch rôznych vinárskych oblastí, ktoré sa členia do administratívnych provincíí – Foggia na severe, Bari a Taranto v strede a Brindisi a Lecce na juhu. Táto klasifikácia v sebe zahŕňa 25 DOC apelácií, vrátane Prinitivo di Manduria, ktorá je pomenovaná po rovnomennej odrode Primitivo. Apúlia je domovom modrých odrôd, vyrábajú sa tu plné, mohutné červené vína. Odrode Primitivo sa najlepšie darí v Mandurii a v Gioia del Colle. Negroamaro je rozšírenejšou odrodou v apeláciách južnej Apúlie: Alezio, Matino, Galatina, Copertino, Nardo, Leverano, Lizzano, Salice Salentino, Squinzano a Brindisi. Stredná časť Apúlie sústreďuje DOC okolo Barletta, Cerignola a Castel del Monte.

Klimatické podmienky: Apúlia je ovplyvňovaná stredomorskou klímou, pretrvávajúcim slnečným svitom. Priemerná teplota je okolo 18°C, priemerný úhrn zrážok je 550 mm ročne.

Pôdne podmienky: Geologické podložie v Apúlii je založené na kriede a vápenci. Pôda je červenkastá, bohatá na železo. Vďaka vápencovému podložiu sú tu priam ideálne podmienky na pestovanie viniča, pretože vápenec výborne drží teplo aj počas noci.

Pestované odrody: Tento región je charakteristický výrobou červených vín. Dominantnými modrými odrodami, ktoré sa tu pestujú sú Negroamaro a Primitivo. Z bielych sa ti pestuje Verdeca.

Použité zdroje:
www.winecountry.it
Johnson, H., Robinsonová, J., 2009: Svetový atlas vína, Vydavateľstvo IKAR, str. 184-185
www.winesearcher.com
Foto: www.winecountry.com

Najčítanejšie články »