Chardonnay Blanc de Blancs brut
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca vína | Bobulles |
Odroda | Chardonnay |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Malokarpatská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2019 |
Servírovacia teplota (°C) | 6-8 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 12,50% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Toto 100% Chardonnay pochádza z vinice Noviny. Vo vôni dominuje zelené jablko, citrusy, ananás, lúčne kvety a biskvit. Chuť je svieža, ovocná s tónmi orieškov, medu a v závere pikantná kyselinka umocňuje stredne dlhú dochuť sektu.
Bobulles
Rodinné vinárstvo Bobulles založili v roku 2019 a pokračujú v dlhoročnej tradícii rodiny Hacajovcov vo výrobe vína a sektov. Hlavnou špecializáciou vinárstva Bobulles je výroba akostných šumivých vín tradičnou šampanskou technológiou sekundárneho kvasenia priamo vo fľaši, ktoré sa Vladimír Hacaj venuje už od roku 2000. Všetky fázy tejto technologicky náročnej metódy robia vlastnoručne. Špecialitou ich portfólia šumivých vín sú mladé vína typu PET-nat (z fr. Pétillant naturel, teda prirodzene šumivé vína). Pri tejto starobylej metóde „predkov“ sa nedokvasený burčiak – rampáš uzavrie do fliaš a následne prirodzene kvasinky premieňajú cukor na bublinky, ešte v rámci primárneho kvasenia.
Obhospodarujú 1 ha vlastných viníc vo vinárskej oblasti Malých Karpát v okolí Pezinka. Produkcia sa pohybuje okolo 7 000 fliaš ročne. Všetky vína majú svoju odrodu, ročník a chránené označenie pôvodu. Všetky pochádzajú z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Pri ich spracovaní sa snažili o ich čo možno najšetrnejšie spracovanie.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.