Vína majú veľmi príjemnú arómu domáceho ovocia – vyzreté jablko, hruška, dula a broskyňa. Chuť je plná a kyselina je svieža. Pri vyšších stupňoch zrelosti je možné vo víne nachádzať tóny tropického ovocia. Negatívne sú však akékoľvek pripálené tóny, ktoré sú spôsobené zberom v nevhodnej aromatickej zrelosti.

Synonymá: Francúzsko: Pinot blanc Chardonnay, Morillon blanc, Melon blanc

Pôvod: Pôvod Chardonnay sa iba odhaduje. Niektorý autori ju považujú za náhodného kríženca odrôd Burgundské (Rulandské) biele a Heunisch. Isté je, že sa oddávna pestovala vo Francúzsku a dlho sa stotožňovala s odrodou Burgundské biele. V roku 1896 na vinohradníckom zjazde v Chalon Chardonnay a Burgundské biele vyhlásili za samostatné odrody. Z Francúzska sa veľmi rýchlo rozšírila po celej Európe, ako aj v zámorských vinohradníckych štátoch v Kalifornii, Austrálii, Čile, južnej Afrike a Argentíne. V Českej republike sa pestuje na 727,1 ha. U nás zaberá 1,14 % plochy vinohradov čo je 213,5 ha.

Morfológia: List: Stredne veľký, tmavozelený, najčastejšie okrúhly. Vrchná strana je veľmi jemne chĺpkatá, spodná hustejšie chĺpkatá. Čepeľ je prevažne celookrajová. Strapec: Stredne veľký, kónický a cylindrický, nevetvený s relatívne krátkou stopkou. Bobuľa: Stredne veľká až menšia, okrúhla, zelenobiela so zlatistým líčkom na slnečnej strane a s riedkymi malými bodkami.

Fenológia: Chardonany je odroda so stredným obdobím dozrievania a dobre dozrieva vo všetkých pestovateľských rajónoch. Podľa charakteru ročníkového počasia dozrieva koncom septembra, až začiatkom októbra.

Agrobiológia: Poloha a pôda: Chardonnay je pestovateľsky dosť náročná. Ideálne sú svahovité pozemky s veľmi dobrou expozíciou k slnečnému žiareniu. Je náročná i na pôdy. Vyžaduje výhrevné, hlinité pôdy, teplé, hlboké, ale aj pôdy ľahšie, dostatočne hlboké s vyšším obsahom vápnika a s dostatočnou vododržnosťou, nie však veľmi vlhké. Rez a vedenie: Vhodné je stredné aj vysoké vedenie s rezom na ťažne. Odporúčané zaťaženie je 6 až 8 očiek na m2. Úroda: Pohybuje sa v rozmedzí 8 – 11 t.ha-1, priemerná cukornatosť muštov

Enológia: Chardonnay je určené pre výrobu odrodových vín vo všetkých akostných stupňoch. Veľmi dobré sú vína suché v kategórií neskorý zber. Pri kvalitnej agrotechnike nie je problém hrozno tejto kvality dopestovať. Vína u tejto odrody možno tiež vyrábať kvasením v sudoch ,,barrique“ prípadne technológií ,,sur-lie“. Chardonnay je vhodné i pre výrobu šumivých vín. Veľmi kvalitné sú tiež akostné vína z tejto odrody. Vína majú veľmi príjemnú arómu domáceho ovocia – vyzreté jablko, hruška, dula a broskyňa. Chuť je plná a kyselina je svieža. Pri vyšších stupňoch zrelosti je možné vo víne nachádzať tóny tropického ovocia. Negatívne sú však akékoľvek pripálené tóny, ktoré sú spôsobené zberom v nevhodnej aromatickej zrelosti.

Víno odrody Chardonnay kúpite online tu >


Spracoval: Ing. Daniel Šimonovič Zdroje: PAVLOUŠEK, P., 2007: Encyklopedie révy vinné. Computer Press Brno, 320 str. ISBN: 978-80-251-1704. POSPÍŠILOVA, D., SEKERA, D., RUMAN, T., 2005: Ampelografia Slovenska. Výskumná a šľachtiteľská stanica vinárska a vinohradnícka Modra, 367 str. ISBN: 80-96-9350-9-7 STEVENSON, T., 2002: Nová encyklopédia svetových vín. Ikar Bratislava, 600 str. ISBN: 80-551-0446-8