
Dunaj
Dunaj je veľmi kvalitná odroda. Dáva vína tmavočervenej farby, s výraznou chuťovou plnosťou. V chuti a vôni sú tóny prezretých čerešní a višní, ktoré prechádzajú až do veľmi zaujímavých čokoládových tónov.
Pôvod a rozšírenie:
Odrodu vyšľachtila vo Výskumnom ústave vinohradníckom a vinárskom v Bratislave D. Pospíšilová. Pochádza z trojitého kríženia odrôd (Muškát Bouchet x Oporto) x Svätovavrinecké.
Pestuje sa iba u nás a okrajovo v ČR. Na Slovensku tvorí 0,024 % vinohradov. Uznaná bola v roku 1997.
Morfológia:
List: Stredne veľký, tmavozelený, okrúhly, 5 – laločnatý so stredne hlbokými výrezmi. Spodná strana listu je husto chĺpkatá. Stopka je stredne dlhá, jemne štetinatá.
Strapec: Stredne veľký, viac kónický, stredne redší. Hlavná os sa výrazne vetví a často vytvára zdvojené strapce.
Bobuľa: Stredne veľká, 15 x 14 mm, guľatá, modrá so silným voskovým povlakom.
Fenológia:
Na jar pučí neskôr, kvitne však medzi prvými odrodami a rovnako skoro bobule mäknú. Celé jeho vegetačné obdobie je kratšie, lebo hrozno dozrieva už koncom septembra, kedy ho možno zberať.
Víno odrody Dunaj zakúpite online tu
Agrobiológia:
Poloha a pôda: Na polohu je nenáročný. Vo vynikajúcich lokalitách však poskytuje veľmi kvalitné červené vína. Na pôdu je stredne náročný. Nie sú vhodné vyložene výsušné pôdy, ale tiež ani veľmi výživné a vodozdržné.
Rez a vedenie: Možno ho pestovať na strednom alebo vysokom vedení na ťažne. Kry sa zaťažujú 8 – 10 očkami na m2 pôdy.
Úroda: Plodnosť je stredná 9 – 12 t.ha-1, dosahovaná cukornatosť je 20 – 24 °NM, a obsah kyselín je 7,5 – 12 g.l-1.
Enológia:
Hrozno odrody Dunaj sa často zberá v vyšších prívlastkových stupňoch. Väčšinou dosahujú veľmi dobrej fenolovej zrelosti. Hrozno potom spracovávame metódou dlhodobej macerácie s makrooxidáciou a mikrooxidáciou. Vhodné je zrenie vína v dubových sudoch. Vína majú výrazný ovocný charakter a preto je menej vhodné využitie barikových sudov.
Dunaj je veľmi kvalitná odroda. Dáva vína tmavočervenej farby, s výraznou chuťovou plnosťou. V chuti a vôni sú tóny prezretých čerešní a višní, ktoré prechádzajú až do veľmi zaujímavých čokoládových tónov. Trieslovina je veľmi jemná.
Spracoval: Ing. Daniel Šimonovič
Zdroje: SOTOLÁŘ, R., 2006: Multimediální atlas podnožových, moštových a stolních odrůd révy.
PAVLOUŠEK, P., 2007: Encyklopedie révy vinné. Computer Press Brno, 320 str. ISBN: 978-80-251-1704.
POSPÍŠILOVA, D., SEKERA, D., RUMAN, T., 2005: Ampelografia Slovenska. Výskumná a šľachtiteľská stanica vinárska a vinohradnícka Modra, 367 str. ISBN: 80-96-9350-9-7
FOTO: www.vinarstviflajsinger.cz