Dunaj je veľmi kvalitná odroda. Dáva vína tmavočervenej farby, s výraznou chuťovou plnosťou. V chuti a vôni sú tóny prezretých čerešní a višní, ktoré prechádzajú až do veľmi zaujímavých čokoládových tónov.

Pôvod a rozšírenie: Odrodu vyšľachtila vo Výskumnom ústave vinohradníckom a vinárskom v Bratislave D. Pospíšilová. Pochádza z trojitého kríženia odrôd (Muškát Bouchet x Oporto) x Svätovavrinecké. Pestuje sa iba u nás a okrajovo v ČR. Na Slovensku tvorí 0,024 % vinohradov. Uznaná bola v roku 1997.

Morfológia: List: Stredne veľký, tmavozelený, okrúhly, 5 – laločnatý so stredne hlbokými výrezmi. Spodná strana listu je husto chĺpkatá. Stopka je stredne dlhá, jemne štetinatá. Strapec: Stredne veľký, viac kónický, stredne redší. Hlavná os sa výrazne vetví a často vytvára zdvojené strapce. Bobuľa: Stredne veľká, 15 x 14 mm, guľatá, modrá so silným voskovým povlakom.

Fenológia: Na jar pučí neskôr, kvitne však medzi prvými odrodami a rovnako skoro bobule mäknú. Celé jeho vegetačné obdobie je kratšie, lebo hrozno dozrieva už koncom septembra, kedy ho možno zberať.

Agrobiológia: Poloha a pôda: Na polohu je nenáročný. Vo vynikajúcich lokalitách však poskytuje veľmi kvalitné červené vína. Na pôdu je stredne náročný. Nie sú vhodné vyložene výsušné pôdy, ale tiež ani veľmi výživné a vodozdržné. Rez a vedenie: Možno ho pestovať na strednom alebo vysokom vedení na ťažne. Kry sa zaťažujú 8 – 10 očkami na m2 pôdy. Úroda: Plodnosť je stredná 9 – 12 t.ha-1, dosahovaná cukornatosť je 20 – 24 °NM, a obsah kyselín je 7,5 – 12 g.l-1.

Enológia: Hrozno odrody Dunaj sa často zberá v vyšších prívlastkových stupňoch. Väčšinou dosahujú veľmi dobrej fenolovej zrelosti. Hrozno potom spracovávame metódou dlhodobej macerácie s makrooxidáciou a mikrooxidáciou. Vhodné je zrenie vína v dubových sudoch. Vína majú výrazný ovocný charakter a preto je menej vhodné využitie barikových sudov. Dunaj je veľmi kvalitná odroda. Dáva vína tmavočervenej farby, s výraznou chuťovou plnosťou. V chuti a vôni sú tóny prezretých čerešní a višní, ktoré prechádzajú až do veľmi zaujímavých čokoládových tónov. Trieslovina je veľmi jemná.

Víno odrody Dunaj kúpite online tu >


Spracoval: Ing. Daniel Šimonovič Zdroje: SOTOLÁŘ, R., 2006: Multimediální atlas podnožových, moštových a stolních odrůd révy. PAVLOUŠEK, P., 2007: Encyklopedie révy vinné. Computer Press Brno, 320 str. ISBN: 978-80-251-1704. POSPÍŠILOVA, D., SEKERA, D., RUMAN, T., 2005: Ampelografia Slovenska. Výskumná a šľachtiteľská stanica vinárska a vinohradnícka Modra, 367 str. ISBN: 80-96-9350-9-7 FOTO: www.vinarstviflajsinger.cz