KM , 05. okt 2014

Hetera

Málo známa odroda, ktorá má svoj pôvod na Slovensku. Vznikla pod rukami Doroty Pospíšilovej a čaká, kedy bude uznaná a bude patriť medzi registrované odrody.

Pôvod a rozšírenie:
Odroda vznikla vo VÚVV v Bratislave, keď v roku 1965 Dorota Pospíšilová skrížila dva inzuchtné semenáče Tramín červený x Veltlínske červeno-biele. Hetera je prihlásená do ŠOS ÚKSÚP a od roku 2004 je právne chránená.

Morfológia:
List je stredne veľký, okrúhly, 5-7-laločnatý, hlbšie vykrajovaný.Vrchné výrezy sú zakryté s trojuholníkovým priesvitom, spodné sú otvorené, okrúhle. Čepeľ je mechúrikovitá, na spodnej strane husto chĺpkatá. Stopkový výrez je zakrytý vajcovitým priesvitom a okrúhlym dnom. Stopka je kratšia.
Strapec je stredne veľký, výrazne krídlatý, hustejší.
Bobuľa je malá, guľatá, tmavočervená, dužina je mäsito-rozplývavá, chuť obsažná, šupka je stredne pevná.

Fenológia:
Pučanie je neskoré, bobule začínajú mäknúť začiatkom septembra a zber hrozna začína v druhej dekáde októbra. Odroda je odolná voči jarným mrazom, stredne citlivá je na zimné mrazy, stredne odolná je aj voči stresu spôsobeným suchom.

Víno odrody Hetera zakúpite online tu >

Agrobiológia:
Hetera je vhodná do teplých oblastí a hlbokých pôd. Je veľmi rodivá, dosahuje výnosy 16-19 ton/ha, cukornatosť muštov sa pohybuje v rozmedzí 25-29 °NM pri koncentrácii kyselín 8-9 g/l. Z chorôb je náchylnejšia na peronospóru, dobre odoláva botrytíde.

Enológia:
Hetera patrí medzi vzácne odrody, ktoré pri vysokej úrodnosti poskytujú aj vysokú cukornatosť. Pri vyššej cukornatosti nad 23 kg.hl-1 poskytuje prírodne sladké vína s typickou chlebovinkou a dlhou dobou zretia. Pri nižšej cukornatosti sú vína hrubšie, preto je treba každoročne so zberom hrozna počkať.

 

 

Použité zdroje:
Pospíšilová, D., a kol., 2005: Ampelografia Slovenska, str. 262
www.akevino.sk
www.vinokmeto.sk
www.vistuckivinari.estranky.sk
FOTO:
www.akevino.sk, www.vinicavino.sk

  • Aromína Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Aromína

    Potreba získavania odrôd s novými vlastnosťami doviedla šľachtiteľov k experimentom, v ktorých krížili spoločne aromatické ...

  • Breslava Odrody viniča,  Katarína Macková,  14, sep 2014

    Breslava

    Odroda vhodná do teplejších oblastí. Dobre sa jej darí na juhu Slovenska. Odroda, ktorá má ...

Najčítanejšie články »