Vino.sk , 05. júna 2009

Lena

Víno je svetložltej farby, má jemnú arómu podobnú Iršai Oliveru, ale obohatenú karamelovým odtieňom. Chuť je príjemne muškátová s jemnou kyselinkou.

Pôvod a rozšírenie:
Odrodu vyšľachtili v Českej republike v Šľachtiteľskej stanici v Pernej. Vznikla krížením Lipoviny s Iršai Olivérom. V ČR bola zapísaná do Štátnej odrodovej knihy v roku 2001. Doteraz sa veľmi nerozšírila, v ČR je vysadená iba na ploche 0,4 ha.

Morfológia:
List: Malý, tmavozelený, päťuholníkový, 5 – laločnatý, stredne hlboko vykrajovaný.
Strapec: Stredne veľký, stredne hustý, krídlatý, kónický, po Lipovine dlhý.
Bobuľa: Stredne veľká, guľatá, zelenožltá s bodkou na vrchole.

Fenológia:

Pučí stredne skoro v 2 – 3 dekáde apríla, kvitne v prvej dekáde júna. Bobule mäknú v koncom júna. Zberovú zrelosť dosahuje v polovici septembra.

Agrobiológia:
Poloha a pôda: Vzhľadom na skoré dozrievanie odrody je vhodná takmer do všetkých vinohradníckych oblastí u nás. Vyhovujú jej najmä svahovité pozemky. Vhodné sú pôdy hlinité a hlinitopiesočnaté. Nemá rada výsušné a piesočnaté pôdy.
Rez a vedenie: Má rada vzdušné tvary. Ideálne je stredné alebo vysoké vedenie s rezom na ťažeň. Doporučené zaťaženie je 8 – 10 očiek na m2 pôdy.
Úroda: Býva 7 – 11 t.ha-1. Cukornatosť muštu dosahuje 17 – 22 °NM pri obsahu kyselín 6 – 8 g.l-1.

Enológia:
Odrodu treba zberať na základe optimálneho vzťahu medzi obsahom cukru, kyselín a aromatickej zrelosti bobule. Aromatický charakter bobule by mal byť výrazne a zároveň čisto muškátový bez horkých tónov. Obsah kyselín potom okolo 6 g.l-1. Pre spracovanie hrozna tejto odrody je vhodná prísne reduktívna technológia, ktorá zachová výraznú muškátovú arómu a zároveň podrží obsah kyselín. Takýto stav je vhodné uchovávať pod plastovou zátkou a vína podávať pomerne rýchlo. Víno je svetložltej farby, má jemnú arómu podobnú Iršai Oliveru, ale obohatenú karamelovým odtieňom. Chuť je príjemne muškátová s jemnou kyselinkou.

Spracoval: Ing. Daniel Šimonovič

SOTOLÁŘ, R., 2006: Multimediální atlas podnožových, moštových a stolních odrůd révy.  http://tilia.zf.mendelu.cz/ustavy/556/ustav_556/atlas_reva/atlas_reva.pdf
PAVLOUŠEK, P., 2007: Encyklopedie révy vinné. Computer Press Brno, 320 str. ISBN: 978-80-251-1704.
POSPÍŠILOVA, D., SEKERA, D., RUMAN, T., 2005: Ampelografia Slovenska. Výskumná a šľachtiteľská stanica vinárska a vinohradnícka Modra, 367 str. ISBN: 80-96-9350-9-7
www.wineofczechrepublic.cz
FOTO: www.vinarstviflajsinger.cz

  • Hetera Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Hetera

    Málo známa odroda, ktorá má svoj pôvod na Slovensku. Vznikla pod rukami Doroty Pospíšilovej a ...

  • Aromína Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Aromína

    Potreba získavania odrôd s novými vlastnosťami doviedla šľachtiteľov k experimentom, v ktorých krížili spoločne aromatické ...

Najčítanejšie články »