Vino.sk , 11. mája 2009

Rizling rýnsky

Vína z odrody Rizling rýnsky majú výraznú arómu s tónmi zeleného jablka, marhúľ, broskýň, doplnené vôňou lipového kvetu. Chuť je plná a extraktívna. Víno má sviežu kyselinku.

Synonymá:
Česká a Slovenská republika: Ryňák, Lipka, Rezling, Starosvětské, Roháč
Francúzsko: Gentil aromatique, Pétracine, Riesling blanc, Riesling, Petit Riesling
Nemecko, Rakúsko: Weisser Riesling, Riesling, Rösslinger, Rheinriesling, Hochheimer
Taliansko: Riesling renano, Reno
USA: Riesling white

Pôvod a rozšírenie:
O pôvode tejto odrody existujú iba dohady. Jedna teória tvrdí, že vznikla v Porýní ako semenáč divého viniča Vitis vinifera var. silvestris. Podľa inej teórie vznikla voľným krížením odrody Heunisch a semenáča Tramínu v okolí horného toku Rýna.
V údoliach Rýna a jeho prítokov zaberá približne 75 % plochy viníc, v celom Nemecku predstavuje 22 % výsadby viníc. Odtiaľ sa rozšíril do celej Európy, najmä do Alsaska, Švajčiarska, Rakúska, Slovinska, Srbska, Maďarska, Rumunska a prenikol aj do zámoria. V ČR v súčasnosti zaberá plochu necelých 6 % výsadby viníc.
Na Slovensku sa pestuje približne na 860 ha, predstavujúcich 5,7 % všetkých viníc, čo je 5. miesto z najviac pestovaných odrôd

Morfológia:
List: Stredne veľký, okrúhly, výrazne 5 – laločnatý. Povrch čepele je plytko kučeravý až mechúrikovitý, na spodnej strane stredne husto chĺpkatý.
Strapec: Malý až stredne veľký, v priemere 105 mm dlhý. Vytvára dve krídelká, je cylindrický alebo cylindricko-kónický, hustý. Stopka je krátka.
Bobuľa: Malá až stredná, v priemere 13 mm široká, guľatá, symetrická, zelená až žltkastá, v období zrelosti na slnečnej strane so zlatohnedým líčkom s hnedými bodkami.

Fenológia:
Vstupuje do všetkých fenologických fáz neskoro. Bobule mäknú v tretej dekáde augusta a zberá sa po prvej polovici októbra.

Víno odrody Rizling rýnsky zakúpite online tu

Agrobiológia:
Poloha a pôda: Je vhodný na pestovanie v chladnejších oblastiach, avšak vyžaduje najlepšie polohy južne exponovaných slnečných svahov. Na pôdy nie je náročný. Dobre využíva plytká pôdy na kamenistých svahoch, darí sa mu aj na skalných, suchých svahoch. Neobľubuje ťažké pôdy.
Rez a vedenie: Vyhovuje mu stredné aj vysoké vedenie. Odporúčané zaťaženie je okolo 8 rodiacich očiek na m2.
Úroda: Pri úrode 10 t.ha-1 sa dosahuje cukornatosť 15,5 – 18,0 °NM, pri obsahu kyselín 10 – 14 g.l-1.

Enológia:
Rizling rýnsky je možné používať k výrobe všetkých akostných skupín vín. Je však predurčený predovšetkým pre výrobu kvalitných odrodových vín.
Je odrodou vhodnou pre výrobu vína nesúceho jasný odraz ,,terroir“, v ktorom bolo hrozno dopestované. Predpokladom k tomu je vynikajúci zdravotný stav hrozna a najmä vynikajúca aromatická zrelosť. Mušt sa potom jemne odkalí a nechá spontánne prekvasiť pri 18 – 22 °C. Vína zo spontánneho kvasenia majú pomalší vývoj chuťových a aromatických látok, ale poskytujú vysokú kvalitu extraktu, chuti a vône vína.
Na produkciu aromatických vín najmä z akostného a kabinetného stupňa je vhodná metóda chladného kvasenia s využitím čistého kmeňa kvasiniek, ktoré zvýraznia vôňu, majú sviežu kyselinku a nižší obsah alkoholu.
U vyšších prívlastkových stupňoch možno použiť technológiu s využitím čistého kmeňa kvasiniek a kvasenia pri bežných teplotách 18 – 22 °C. Pri hrozne z vysokým cukrom, je dôležitá práca so zbytkovým cukrom vo víne, aby sa predišlo príliš silným alkoholickým vínam a dosiahla sa harmónia chute a vône. Vína z odrody Rizling rýnsky majú výraznú arómu s tónmi zeleného jablka, marhúľ, broskýň, doplnené vôňou lipového kvetu. Chuť je plná a extraktívna. Víno má sviežu kyselinku.

Spracoval: Ing. Daniel Šimonovič

Zdroje: PAVLOUŠEK, P., 2007: Encyklopedie révy vinné. Computer Press Brno, 320 str. ISBN: 978-80-251-1704.
POSPÍŠILOVA, D., SEKERA, D., RUMAN, T., 2005: Ampelografia Slovenska. Výskumná a šľachtiteľská stanica vinárska a vinohradnícka Modra, 367 str. ISBN: 80-96-9350-9-7
STEVENSON, T., 2002: Nová encyklopédia svetových vín. Ikar Bratislava, 600 str. ISBN: 80-551-0446-8

  • Hetera Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Hetera

    Málo známa odroda, ktorá má svoj pôvod na Slovensku. Vznikla pod rukami Doroty Pospíšilovej a ...

  • Aromína Odrody viniča,  Katarína Macková,  5, okt 2014

    Aromína

    Potreba získavania odrôd s novými vlastnosťami doviedla šľachtiteľov k experimentom, v ktorých krížili spoločne aromatické ...

Najčítanejšie články »